Gazprom: Plyn pre Európu bude vďaka sankciám ešte drahší

NETKY.SK • 17 August 2022, 06:27 • 2 min
Gazprom: Plyn pre Európu bude vďaka sankciám ešte drahší

MOSKVA - Ruský dodávateľ plynu to oznámil včera. Uviedol aj predpoklady cien, ktoré nepotešia.

slovakia

left justify in out

Ruská štátna plynárenská spoločnosť Gazprom varovala, že ceny plynu v Európe sa môžu v zime zvýšiť o ďalších 60 percent na viac ako 4-tisíc dolárov (vyše 3 900 eur) za 1 000 metrov kubických. Plynovod Nord Stream2 nebol doteraz ani spustený, cez Nord Stream 1 tečie menšie množstvo plynu aj kvôli problémom s turbínami, o ktorých sme vás informovali. Následky budú nedozierne. 

 

Z domova: Cena elektriny pre Slovensko stúpla na astronomickú hranicu

 

img

 

„Ceny plynu na okamžité dodanie v Európe dosiahli 2 500 dolárov (vyše 2 400 eur) (za 1 000 metrov kubických). Ak taká tendencia pretrvá, ceny tento rok v zime podľa konzervatívnych odhadov prekročia 4 000 dolárov (vyše 3 900 eur) za 1 000 metrov kubických," uviedol Gazprom.

 

Veľkoobchodná cena plynu vo virtuálnom obchodnom uzle Title Transfer Facility (TTF) v Holandsku na jar prechodne vystúpila až k 350 eurám za megawatthodinu (MWh). Ešte v rovnaký deň síce klesla späť pod 200 eur, v súčasnej dobe sa ale pohybuje nad 220 eurami za MWh. Zostávajú tak oveľa vyššie ako pred rokom, keď predstavovali menej ako 30 eur za MWh.

 

img

 

Dodávky plynu od Gazpromu sa od 1. januára do 15. augusta v porovnaní s rovnakým obdobím vlani znížili o 13,2 percenta na 274,8 miliardy kubických metrov, uviedla spoločnosť. Podľa analytika Jevgenija Suvorova zo spoločnosti CentroCreditBank sa ťažba plynu Gazpromu v auguste medziročne znížila o 32,2 percenta a v júli o 35,8 percenta. Jeho export potom tento mesiac klesol o 59 percent, zatiaľ čo v júli sa medziročne znížil o 58,4 percenta.

 

Zo sveta: České ministerstvo priemyslu urobilo rázny krok



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies