Francúza zadržaného v Rusku obvinili zo zhromažďovania informácií. A reakcia Macrona?

NETKY.SK • 7 Jún 2024, 13:11 • 2 min
Francúza zadržaného v Rusku obvinili zo zhromažďovania informácií. A reakcia Macrona?

MOSKVA - Francúzsky občan Laurent Vinatier, zadržaný v Rusku pre podozrenie zo špionáže, bol obvinený zo zhromažďovania vojenských spravodajských informácií. Informovali o tom TASS, ruský Vyšetrovací výbor Sledkom a agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Sledkom, ktorý vyšetruje v Rusku tie najzávažnejšie trestné činy, súčasne oznámil, že má v úmysle požiadať súd, aby Vinatiera vzal do väzby.
 
O Vinatierovom zadržaní Rusko informovalo vo štvrtok. Francúzsky prezident Emmanuel Macron jeho zadržanie vo štvrtok večer potvrdil, ale odmietol obvinenia zo špionáže, ktoré voči Vinatierovi vzniesli ruské úrady. Celý prípad označil za súčasť dezinformačnej kampane Moskvy.
 
Ruské úrady obviňujú Laurenta Vinatiera, vedca pracujúceho pre švajčiarsku mimovládnu organizáciu Centrum pre humanitárny dialóg, zo zhromažďovania informácií, ktoré by mohli byť použité proti bezpečnosti Ruska.
 
Macron dodal, že 48-ročný Vinatier "pracuje pre švajčiarsku mimovládnu organizáciu, ktorú založil bývalý generálny tajomník OSN Kofi Annan, a ktorá sa zaoberá diplomaciou a dialógom".
 
Na webe Centra pre humanitárny dialóg sa píše, že pomáha predchádzať, zmierňovať a riešiť ozbrojené konflikty prostredníctvom dialógu a mediácie. Táto mimovládna organizácia je aktívna vo väčšine globálnych konfliktov s mediačnými projektmi v rôznych regiónoch Afriky, Blízkeho východu, Eurázie a Ázie.
 
Vinatier v minulosti pracoval aj pre Medzinárodný výbor Červeného kríža.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: TASS / Sledkom / Reuters, Foto: Laurent Vinatier / ch.linkedin.com
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies