Európska únia tlačí na Bielorusko, aby v krajine okamžite prepustili väznených demonštrantov

NETKY.SK • 8 September 2020, 06:03 • 2 min
Európska únia tlačí na Bielorusko, aby v krajine okamžite prepustili väznených demonštrantov

BRUSEL - Európska únia vyzvala bieloruského prezidenta, aby okamžite prepustil všetkých demonštrantov.

slovakia

left justify in out

Šéf európskej diplomacie Josep Borrell v pondelok vyzval Bielorusko na okamžité prepustenie väznených demonštrantov, ktorých polícia zatkla počas viac ako mesiac trvajúcich protivládnych protestov. Informovala o tom agentúra AFP.

 

Ľudia pokračujú v masových protestoch

"Európska únia očakáva, že bieloruská vláda zabezpečí okamžité prepustenie všetkých ľudí, ktorí boli zadržaní z politických dôvodov pred sfalšovanými prezidentskými voľbami z 9. augusta aj po nich," povedal vysoký predstaviteľ EÚ pre spoločnú zahraničnú a bezpečnostnú politiku.

 

 

Mohlo by vás zaujímať: V Minsku bola unesená líderka opozície, nezvestných je aj niekoľko jej kolegov

 

V nedeľu sa v hlavnom meste Misk konal ďalší protest. Policajné zložky zatkli 633 ľudí za nezákonné zhromažďovanie. Išlo tak o jedno z najväčších masových zatýkaní od vypuknutia protestov.

 

Lukašenko už pripustil pandémiu

Lukašenko kritizuje davy ľudí v uliciach v čase pandémie. Tvrdí, že medzi sebou nekontrolovateľne šíria nákazu nového koronavírusu. Bieloruský líder pritom ešte pred pár týždňami vírusu nevenoval žiadnu pozornosť.

 

Označoval ho za "davovú psychózu" a občanov ubezpečoval, že koronavírus sa dá liečiť vodkou a saunou. Teraz, keď stráca kontrolu a štrajky sa mu nedarí potlačiť, otočil. 

 

"Tackáme sa po uliciach a trieme sa o seba," okomentoval situáciu v uliciach Lukašenko. Nárážal pri tom na nedodržiavanie fyzického odstupu, ktoré je súčasnej epidemiologickej situácii kľúčové.  

 

V krajine úrady porušujú vlastné zákony

Podľa agentúry AFP sa na protestov v hlavnom meste Bieloruska zúčastnilo viac ako 100-tisíc nahnevaných ľudí. Úrady preto proti demonštrantom nasadili armádu, vodné delá a obrnené vozidlá. Podľa informácií miestnych médií na protestujúci dav dokonca útočili aj muži v kapucniach s obuškami.

 

Viac k téme: OSN hlási 450 prípadov mučenia zadržaných demonštrantov v Bielorusku

 

"Je jasné, že bieloruské štátne orgány naďalej zastrašujú alebo umožňujú zastrašovať svojich občanov čoraz nezákonnejším spôsobom a hrubo porušujú svoje vlastné zákony, ako aj medzinárodné záväzky," dodal šéf európskej diplomacie.

 

 

Borrell zároveň pripomenul, že EÚ uvalí sankcie na jednotlivcov, ktorí sú zodpovední za "násilnosti, represie a sfalšovanie volebných výsledkov", ale nie na Bielorusko ako štát. 

 

Súvisiaci článok: Lukašenko sa pravdepodobne neocitne na sankčnom zoznam EÚ, lídri sa obávajú prerušenia rokovaní

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies