V Bojniciach pribudne nové ARO

NETKY.SK • 21 Október 2022, 13:29 • 2 min
V Bojniciach pribudne nové ARO

BOJNICE - Súčasné nevyhovujúce priestory oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny v Nemocnici s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach nahradia nové.

slovakia

left justify in out

Zdravotnícke zariadenie ich dosiahne rekonštrukciou terajších ambulancií za viac ako 3,5 milióna eur. Základný kameň stavby poklepali v piatok. "Priestory OAIM určite nevyhovujú bežným európskym štandardom, ide o anestéziologicko-resuscitačné oddelenie (ARO), ktoré je päťlôžkové. Funguje ako jedna izba, nevyhovuje ani z hygienického hľadiska, prenos nozokomiálnych nákaz je tam veľmi veľký," spomenula vedúca sestra OAIM Milena Mjartanová. Nevyhovujúca je podľa nej aj izolačná izba, rovnako aj kyslíkové rozvody, technika je zastaralá, priestory nie sú funkčné tak, ako by mali byť. V súčasnosti sa OAIM dočasne nachádza v nových priestoroch centrálnych jednotiek intenzívnej starostlivosti pre operačné odbory, ktoré potrebuje NsP využívať na ich účel. Novým OAIM nemocnica reaguje na zrušenie oddelení intenzívnej starostlivosti v okolitých zdravotníckych zariadeniach v Handlovej a Bánovciach nad Bebravou, spomenul riaditeľ nemocnice Peter Glatz. "V priestoroch budúceho ARO sa nachádza ortopedická, internistické ambulancie, ambulancie kardiológov a funkčnej diagnostiky pre internú medicínu. Tieto presťahujeme do iných častí nemocnice, využívame aj nový urgentný príjem, do priestorov toho starého presťahujeme viaceré ambulancie," priblížil Glatz s tým, že nové OAIM bude po novom na jednom podlaží s prístupom novým urgentným príjmom, operačných sál, CT diagnostiky. "Všetky urgentné stavy tak budeme vedieť riešiť na jednom podlaží a na jednom mieste," podotkol riaditeľ. S rekonštrukciou priestorov začne dodávateľ, trenčianska spoločnosť Keraming začiatkom novembra, dokončiť by ju mala do roka, bude sa však snažiť o skorší termín, ozrejmil generálny riaditeľ firmy Martin Vokel. "Interiér prvého podlažia a suterénu prejde kompletnou rekonštrukciou, z budovy zostane len obvodová stena, podlaha a strop. Celé vnútro sa kompletne vybúra a nahradí novými dispozíciami, modernými antibakteriálnymi povrchmi, technológiami, vzduchotechnikou, antibakteriálnymi svetlami, elektroinštaláciou, rozvodmi medicinálnych plynov," opísal Vokel s tým, že súčasťou bude i prístavba strojovne vzduchotechniky. Zriaďovateľ nemocnice - Trenčiansky samosprávny kraj investuje do rekonštrukcie 3,5 milióna eur, ďalších 1,5 milióna eur by malo stáť vybavenie. Nárast cien stavebných materiálov môže podľa Vokela teoreticky výšku investície ovplyvniť, zatiaľ to však nepredpokladajú, dúfajú, že najväčší rast cien je za nimi. 
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies