EÚ dosiahla cieľ v zaočkovanosti! Minimálne jednu dávku vakcíny už dostalo 70 percent dospelej populácie

NETKY.SK • 27 Júl 2021, 16:22 • 2 min
EÚ dosiahla cieľ v zaočkovanosti! Minimálne jednu dávku vakcíny už dostalo 70 percent dospelej populácie

BRUSEL - Sedemdesiat percent dospelých ľudí v Európskej únii (EÚ) dostalo aspoň jednu dávku vakcíny proti koronavírusu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

V utorok to oznámila predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová. „EÚ dodržala svoje slovo. Naším cieľom bolo chrániť v júli 70 % dospelých v Európskej únii aspoň jednou vakcínou. Dnes sme tento cieľ dosiahli,“ uviedla von der Leyenová. 

 

img

 

Británia vedie v očkovaní

Dodala, že podiel ľudí nad 18 rokov, ktorí žijú v eurobloku a sú kompletne zaočkovaní, je momentálne na úrovni 57 %. Tieto čísla podľa jej slov dostávajú Európu medzi svetových lídrov, no v snahách je potrebné pokračovať, pretože delta variant je veľmi nebezpečný.

V Spojených štátoch je úplne zaočkovaných 60 % dospelých, pričom 69 % dostalo aspoň jednu dávku. Veľká Británia hlási 70,5 % úplne zaočkovaných a 88,1 % aspoň s jednou dávkou.

 

img

Viaceré európske krajiny registrujú v posledných týždňoch nárasty nových prípadov infekcií, no hospitalizácie a úmrtia sa držia pod rekordnými úrovňami z predchádzajúcej vlny, čo odborníci pripisujú aj zaočkovanosti.

 

Prečítajte si tiež: A je to čierne na bielom! Igor Matovič sa nechal zaočkovať Sputnikom V

 

V krajinách dominuje indický variant
Európska kancelária Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) a Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) informovali, že delta variant je už dominantný v 19 z 28 krajín regiónu, ktoré nahlásili informácie o sekvenovaní. V týchto krajinách delta variant pripadá v priemere na 68,3 % nových prípadov.

 

img


Riaditeľ WHO pre Európu Hans Kluge v tejto súvislosti upozornil, že pandémiu ešte ani zďaleka nemáme za sebou a „napriek obrovským snahám členských štátov zaočkovať ľudí v regióne, milióny zostávajú nezaočkované a hrozí im, že skončia v nemocnici“.

 

Dobrou správou však podľa neho je, že dáta „jasne ukazujú, že úplné zaočkovanie významne znižuje riziko vážneho ochorenia a smrti“.  Ľudia by preto nemali váhať a mali sa dať zaočkovať.

Mohlo by vás zaujímať: Na Slovensku narastá počet ľudí, ktorí odmietajú očkovanie



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies