Erdogan: Biden prechádza skúškou úprimnosti v otázke vojny v Gaze

NETKY.SK • 16 Jún 2024, 17:11 • 2 min
Erdogan: Biden prechádza skúškou úprimnosti v otázke vojny v Gaze

ISTANBUL - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan uviedol, že prezident Spojených štátov Joe Biden prechádza "skúškou úprimnosti" pri riešení prebiehajúcej vojny v Pásme Gazy. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Od amerického prezidenta sa očakáva, že ukáže, že plán na prímerie v Pásme Gazy nie je vypočítavou volebnou taktikou, ale úprimnou snahou ukončiť vojnu, povedal turecký prezident v rozhovore počas návratu zo summitu skupiny G7 v Taliansku.
 
Biden predstavil plán prímeria 31. mája ako ponuku Izraela voči Hamasu. Agentúra Reuters neskôr s odvolaním sa na svoje zdroje v americkej administratíve napísala, že tento plán spoločne vypracovali USA a Izrael, avšak Biden s ním išiel na verejnosť bez súhlasu izraelskej vlády.
 
Medzi hlavnými bodmi návrhu je prepustenie izraelských rukojemníkov z Pásma Gazy výmenou za Palestínčanov zadržiavaných v izraelských väzniciach či zvýšenie prísunu humanitárnej pomoci do Pásma Gazy, ale aj obnovu enklávy.
 
Vojna v Pásme Gazy vypukla po útoku hnutia Hamas na Izrael 7. októbra minulého roka. Pri útoku prišlo o život približne 1 200 ľudí. Odvetná izraelská ofenzíva si podľa zdravotníckych úradov v Gaze doteraz vyžiadala najmenej 37 296 obetí.

Obrazok
Zdroj: brecorder.com


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: Reuters, Foto: Joe Biden a Recep Tayyip Erdogan / AP
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies