Drzím patrí svet? Toto sú dôvody prečo sa takým ľuďom darí najviac napriek každodennému riskovaniu

NETKY.SK • 18 Február 2024, 12:00 • 2 min
Drzím patrí svet? Toto sú dôvody prečo sa takým ľuďom darí najviac napriek každodennému riskovaniu

Byť drzým má svoje nevýhody. Drzí ľudia sa môžu často dostať do problémov a konfliktov s inými ľuďmi, ktorí ich nechápu, neznášajú alebo im závidia. Môžu byť niekedy vnímaní ako arogantní, sebeckí alebo bezohľadní. Prečo sa im teda na pracovisku aj v živote darí najviac?

slovakia

left justify in out

Drzí, odvážni, sebavedomí. Tak by sa dali charakterizovať ľudia, ktorí si idú za svojím cieľom bez ohľadu na prekážky, názory ostatných alebo možné neúspechy. Sú to ľudia, ktorí sa neboja riskovať, experimentovať a učiť sa z chýb. Prečo sa im tak často darí viac ako tým, ktorí sú opatrní, rozvážni a konformní? Aké sú výhody a nevýhody byť drzým?

Asertivitou proti konkurencii

Jednou z hlavných príčin úspechu drzých ľudí je ich schopnosť vyniknúť v konkurenčnom prostredí. Drzí ľudia sa neboja presadiť svoje názory, nápady a záujmy, čo im dáva výhodu pred tými, ktorí sa radšej prispôsobia a nechajú sa ovplyvniť okolím. Drzí ľudia si tiež vedia vytvoriť silnú osobnú značku, ktorá ich odlíši od davu a pritiahne pozornosť potenciálnych zákazníkov, partnerov alebo zamestnávateľov.

Takíto asertívni ľudia sa tiež neboja využiť príležitosti, ktoré sa im naskytnú, a ísť za nimi aj za cenu rizika. Tým sa dostávajú do situácií, ktoré im umožňujú rásť, učiť sa a dosahovať svoje ciele.

Ďalším faktorom, ktorý prispieva k úspechu drzých ľudí, je ich vyššia sebadôvera a odolnosť. Drzí ľudia veria vo svoje schopnosti, hodnoty a vízie, a nechajú sa nimi viesť. Nemajú strach z kritiky, odmietnutia alebo neúspechu, pretože vedia, že sú to súčasť procesu učenia a zlepšovania.

Drzí ľudia sa tiež dokážurýchlo spamätať z nepríjemných situácií a poučiť sa z nich. Majú silnú vôľu a motiváciu pokračovať v tom, čo robia, aj keď sa stretávajú s prekážkami, problémami alebo protivenstvom.

Poslednou, ale nie menej dôležitou výhodou byť drzým je, že takí ľudia majú viac zábavy a spokojnosti zo života. Drzí ľudia si užívajú svoju prácu, svoje koníčky, svoje vzťahy a svoje dobrodružstvá. Sú otvorení novým skúsenostiam, ľuďom a nápadom, ktoré im prinášajú radosť, naplnenie a zmysel. Drzí ľudia tiež vedia, ako si stanoviť svoje priority, hranice a rovnováhu, aby si zachovali svoje zdravie, pohodu a šťastie.

Sebavedomie a iniciatíva

Jednou z výhod byť drzým je, že takí ľudia majú viac sebavedomia a iniciatívy. Drzí ľudia veria vo svoje schopnosti, hodnoty a ciele, a preto sa neboja ísť za nimi. Drzí ľudia si tiež vedia vytvoriť svoje vlastné príležitosti, namiesto toho, aby čakali na to, čo im prinesie život.

Drzí ľudia sú ochotní riskovať, skúšať nové veci, učiť sa z chýb a zlepšovať sa. Drzí ľudia sú tiež tvoriví, inovatívni a originálni, pretože sa neboja prelomiť zabehnuté vzorce, konvencie alebo stereotypy.

Viac rešpektu a obdivu

Ďalšou výhodou byť drzým je, že takí ľudia majú viac rešpektu a obdivu od ostatných. Drzí ľudia si vzbudzujú pozornosť, záujem a zvedavosť svojou odvahou, sebavyjadrením a sebapresadením. Drzí ľudia sú tiež vzorom, inšpiráciou a lídrami pre iných, ktorí sa chcú naučiť byť asertívnejší, sebavedomejší a úspešnejší. Drzí ľudia sú tiež obľúbení, sympatickí a zábavní, pretože sú autentickí, prirodzení a spontánni.

Konfliktom sa nevyhnete

Napriek všetkým výhodám, byť drzým má aj svoje nevýhody. Drzí ľudia sa môžu často dostať do problémov a konfliktov s inými ľuďmi, ktorí ich nechápu, neznášajú alebo im závidia. Môžu byť niekedy vnímaní ako arogantní, sebeckí, drzí alebo bezohľadní.

Drzí ľudia môžu tiež naraziť na odpor, odmietnutie alebo sabotáž zo strany tých, ktorí sa cítia ohrození, urazení alebo znevýhodnení ich správaním. Drzí ľudia môžu tiež preháňať svoju asertivitu, čo môže mať negatívne dôsledky pre ich vzťahy, reputáciu alebo kariéru.

Byť drzým je spôsob, ako byť asertívny v extrémnych alebo náročných situáciách. Drzí ľudia si dovoľujú byť sebou, vyjadrovať svoje pocity, názory a potreby, a ísť za svojimi cieľmi bez ohľadu na to, čo si myslia alebo robia iní. Byť drzým môže mať veľa výhod, ako napríklad vyššie sebavedomie, iniciatívu, rešpekt a obdiv. Avšak, byť drzým môže mať aj veľa nevýhod, ako napríklad viac problémov, konfliktov, odporu alebo kritiky.

Byť drzým je teda umenie, ktoré si vyžaduje rovnováhu, sebapoznanie a sebareguláciu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: psychoblog.sk, audiobookstore.com; titulná foto: trainerbubble.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies