Do hokejovej Siene slávy uvedú Lundqvista, Barrassa, Vernona i Turgeona

NETKY.SK • 22 Jún 2023, 08:45 • 2 min
Do hokejovej Siene slávy uvedú Lundqvista, Barrassa, Vernona i Turgeona

TORONTO - Do Hokejovej siene slávy v Toronte uvedú tento rok trojicu brankárov - Henrika Lundqvista, Toma Barrassa a Mikea Vernona. Do elitnej spoločnosti vstúpi aj bývalý útočník NHL Pierre Turgeon a za ženský hokej Kanaďanka Caroline Ouelletteová.

slovakia

left justify in out

Do Hokejovej siene slávy v Toronte uvedú tento rok trojicu brankárov - Henrika Lundqvista, Toma Barrassa a Mikea Vernona. Do elitnej spoločnosti vstúpi aj bývalý útočník NHL Pierre Turgeon a za ženský hokej Kanaďanka Caroline Ouelletteová. V kategórii budovateľov ocenia trénera Kena Hitchcocka a in memoriam niekdajšieho generálneho manažéra Pierrea Lacroixa. Mená úspešných kandidátov oznámil v stredu predseda výberovej komisie Mike Gartner. Nových členov uvedú do hokejovej dvorany počas slávnostného ceremoniálu, ktorý sa uskutoční 13. novembra v Toronte, informovala agentúra AP.

 

Štyridsaťjedenročný Lundqvist sa dočkal uvedenia hneď v prvom možnom roku. So švédskou reprezentáciou získal v Turíne 2006 olympijské zlato. V zbierke má aj z striebro zo ZOH 2014 v Soči, titul majstra sveta z Kolína nad Rýnom 2017 a dve strieborné medaily z MS (2003, 2004). Žiaril aj v NHL v drese New Yorku Rangers, ktorému v roku 2014 pomohol k postupu do finále Stanleyho pohára. V profilige odchytal 459 víťazných zápasov, v historickom poradí podľa počtu triumfov mu patrí piate miesto. Ďalších 61 víťazstiev pridal v play off. Hráčsku kariéru ukončil v roku 2020 pre problémy so srdcom. "Som vďačný a nesmierne poctený, že ma vybrali do Hokejovej siene slávy. Spomínam si na všetkých velikánov, ktorí sú členmi Hockey Hall Of Fame a inšpirovali ma, keď som bol malé dieťa. Sú to úžasné pocity, že budem môcť vstúpiť do tejto výnimočnej spoločnosti," uviedol Lundqvist na sociálnej sieti Twitter.

 

img

Bývalý brankár NY Rangers Henrik Lundqvist.

 

Bývalý americký brankár Barrasso získal s Pittsburghom dvakrát Stanleho pohár (1991, 1992). Kanaďan Vernon vybojoval slávnu trofej takisto dvakrát - v roku 1989 k nej doviedol Calgary a v roku 1997 sa radoval v drese Detroitu. Turgeon, ktorý v roku 1993 získal Lady Byng Trophy pre najväčšieho džentlmena ligy, odohral v NHL 1294 zápasov v základnej časti. Nazbieral v nich 1327 bodov za 515 gólov a 812 asistencií. V play off pridal bývalý kanadský center 97 bodov (35+62) v 109 súbojoch.

 

img

Bývalý americký brankár Tom Barrasso.

 

Ouelletteová pomohla kanadskej ženskej reprezentácii k zisku zlata vo všetkých štyroch olympijských štartoch. Bola takisto súčasťou družstiev, ktoré vybojovali šesť titulov majsteriek sveta.

 

img

Kanadská hokejová reprezentantka Caroline Ouelletteová.

 

Hitchcock pred 24 rokmi doviedol Dallas k prvému titulu v histórii klubu. V historickom poradí medzi trénermi mu patrí štvrté miesto v počte víťazstiev v základnej časti. Lacroix pomohol Coloradu vybudovať tímy, ktoré získali Stanleyho pohár v rokoch 1996 a 2001. Zomrel v roku 2020. Do Hokejovej siene slávy v Toronte sa dostali v minulosti aj štyria slovenskí rodáci - hráčske legendy Stan Mikita (1983), Peter Šťastný (1998), Marián Hossa (2020), ako aj novinár George Gross (1985).

 

img

Bývalý generálny manažér Pierre Lacroix.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies