AKTUALIZOVANÉ Vláda sa zatiaľ na parametroch lockdownu nedohodla, konečné rozhodnutie má vysloviť Mikas

NETKY.SK • 9 December 2020, 09:23 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ Vláda sa zatiaľ na parametroch lockdownu nedohodla, konečné rozhodnutie má vysloviť Mikas

BRATISLAVA - Vláda zatiaľ neprijala uznesie k uzavretiu krajiny, rozhodne o tom až hlavný hygienik Ján Mikas. Minister hospodárstva Richard Sulík si vie predstaviť lockdown iba v najviac zamorených okresoch.

slovakia

left justify in out

  • aktualizované 11:36

Vláda zatiaľ podľa ministra hospodárstva Richarda Sulíka neprijala uznesie k lockdownu, o tejto otázke má rozhodnúť hlavný hygienik Ján Mikas.  

 

"Mali sme rozpravu v bode rôzne, ale rozhodnutie urobí hlavný hygienik," uviedol po rokovaní kabinetu Sulík. Zároveň podotkol, že všetky odpovede ako aj následné zdôvodnenie rozhodnutia poskytne práve Mikas, keďže je to práve v jeho kompetencii. 

 

"To, čo opakovane hovoríme, mali by sme mať jasný, predvídateľný, pochopiteľný plán, podľa ktorého budeme postupovať. Možno sa toho jedného dňa dožijeme," zdôraznil minister hospodárstva.

 

Ako ďalej uviedol ešte pred dnešným (9. decembra) rokovaním vlády, podrobnosti o ohlásenom lockdowne nemá, keďže sa osobne nezúčastnil utorkového Ústredného krízového štábu.

 

Dnes nevieme čo bude zajtra

On sám by však veľmi rád vidiel "nejaký plán", ktorý by ukázal, ako budeme postupovať. "Takéto ad hoc rozhodnutia od pásu, toto sa ukázalo, že je neúčinné," povedal Sulík.

Zároveň pripomenul, že Ústredný krízový štáb má iba poradný hlas a konečné rozhodnutie je na hlavnom hygienikovi a vláde. Miera predvídateľnosti rozhodnutí ale musí byť podľa ministra výrazne vyššia ako je dnes.

 

img

 

"Dnes nevieme, čo bude zajtra, takto to nefunguje dobre," skonštatoval. Medializované zatvorenie terás reštaurácii, ako jedného z možných opatrení v rámci lockdownu, označil za ich cielenú likvidáciu. "To sa nijak inak nedá nazvať," myslí si Sulík.

 

Zároveň informoval, že prvá várka antigénových testov, ktoré mal rezort obstarať dorazia na Slovensko 7. januára. "Ak všetko dobre pôjde, budú tu 7. januára," uviedol s tým, že trvalo 18 dní, kým rezort hospodárstva dostal na túto úlohu správne zadanie.

 

"To sa stalo v nedeľu podvečer, od pondelka prebieha súťaž," dodal. Pôvodne mal pritom nakúpiť 16 miliónov kusov ag v štyroch fázach do konca tohto roka. 

 

Súvisiaci článok: AKTUALIZÁCIA: Lockdown bude. Potvrdil to minister vnútra. Bližšie informácie vláda predstaví v stredu

 

Lockdownu sa nevyhneme

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ján Mičovský (OĽaNO) očakáva, že sa na schôdzi vládneho kabinetu upresnia „parametre lockdownu“, aj napriek tomu, že tento bod nebol zatiaľ zaradený do programu vlády na dnešný deň. 

 

img

„Osobne sa domnievam, že je to potrebné a správne riešenie a verím, že pomôže, aby životy boli naozaj kladené na najvyššie miesto nášho snaženia,“ povedal Mičovský. Termín, ktorý môžno podľa neho považovať za pracovný pre začatie lockdownu, je 21. december.

Po šesťhodinovom rokovaní Ústredného krízového štábu (ÚKŠ) v utorok (8. decembra) povedal minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO), že lockdown „v nejakom rozsahu bude“.

 

„Dohodli sme sa, že zajtra po vláde bude tlačová konferencia, tak prosím, aby ste to rešpektovali,“ uviedol premiér Igor Matovič (OĽaNO) po stretnutí ÚKŠ novinárom. O rozhodnutí krízového štábu sa tak najprv dozvedia ministri až potom verejnosť. „Dohodli sme sa na veľa veciach,“ dodal.

 

Čo zatiaľ vieme?

Od 11. dembra by mali byť uzavreté všetky terasy reštaurácii, pričom by si zákazníci jedlo a nápoje brali výhradne so sebou. Od 21. decembra by mali byť zatvorené aj všetky prevádzky okrem obchodov s potravinami či drogériou, lekárne, bánk, či čerpacie stanice a prevádzok služieb, kde sa nachádza maximálne jeden zákazník.

 

Hotely, krátkodobé ubytovania či lyžiarske strediská by mohli fungovať iba za podmienky podstúpenia testovania antigénovým testom alebo PCR testom s negatívnym výsledkom.  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies