Dánsko plánuje prvýkrát povolať ženy do vojenskej služby. To však nie je jediná zmena pre vojakov

NETKY.SK • 14 Marec 2024, 20:30 • 2 min
Dánsko plánuje prvýkrát povolať ženy do vojenskej služby. To však nie je jediná zmena pre vojakov

V rámci navrhovanej reorganizácie ozbrojených síl, ktorá prichádza v čase zhoršujúcich sa vzťahov Európy s Ruskom a vojny na Ukrajine, budú ženy v Dánsku po prvýkrát povolané do vojenskej služby.

slovakia

left justify in out

"Nezbrojíme preto, že chceme vojnu. Zbrojíme, pretože sa jej chceme vyhnúť," povedala premiérka Mette Frederiksenová. Vláda podľa nej chce "úplnú rovnosť medzi pohlaviami" a predĺžiť dĺžku vojenskej služby zo štyroch na 11 mesiacov.

Podľa jej plánov na roky 2024 - 2033 bude od roku 2026 každoročne povolaných 5 000 brancov, mužov aj žien. V minulom roku absolvovalo vojenskú službu približne 4 700 osôb, pričom ženy len na dobrovoľnej báze a zvyčajne na štyri mesiace.

Tieto plány ešte neboli uzákonené, keďže v najbližších týždňoch sa uskutočnia rokovania medzi stranami, ale v júni minulého roka veľká väčšina v dánskom parlamente (Folketinget) súhlasila s obrannou dohodou, ktorá stanovuje väčšiu rovnosť pri odvodoch.

Ministerstvo obrany uviedlo, že jeho ozbrojené sily potrebujú "historické posilnenie", ktoré si vyžaduje prehodnotenie modelu brannej povinnosti v súvislosti s rastúcimi obavami o obranyschopnosť Európy v súvislosti s ruskou agresiou.

Dánsky minister obrany Troels Lund Poulsen povedal: "Situácia v oblasti bezpečnostnej politiky v Európe sa, žiaľ, stáva čoraz vážnejšou a my to musíme zohľadniť, keď sa pozeráme na budúcu obranu. Silnejšia branná povinnosť vrátane úplnej rodovej rovnosti musí prispieť k riešeniu úloh ozbrojených síl, národnej mobilizácii a k obsadeniu našich ozbrojených síl. Je absolútne nevyhnutné, aby sme v Dánsku dosiahli silnejšiu brannú povinnosť, keď musíme budovať dánsku obranu. Preto je potrebný širší základ pre nábor, ktorý by zahŕňal všetky pohlavia."

Podľa nového 11-mesačného modelu vojenskej služby, ktorý bol oznámený v stredu 13. marca, budú branci absolvovať päť mesiacov základného výcviku a potom strávia šesť mesiacov v operačnej službe v armáde, letectve a námorníctve, počas ktorých budú mať aj výcvik.

V súčasnosti môžu byť v Dánsku, ktoré má necelých 6 miliónov obyvateľov, povolaní do vojenskej služby všetci fyzicky zdatní muži starší ako 18 rokov. Keďže dostatočný počet mužov tak robí dobrovoľne, existuje systém losovania, ktorý znamená, že nie všetci musia slúžiť.

V roku 1998 bola ženám po prvýkrát povolená dobrovoľná vojenská služba.

Šéf rezortu obrany Flemming Lentfer povedal, že rozšírenie brannej povinnosti je "nevyhnutným základom" na posilnenie bojovej sily dánskych ozbrojených síl.

"V ozbrojených silách podporujeme všetky iniciatívy, ktoré môžu rozšíriť našu náborovú základňu a zvýšiť rozmanitosť. V tomto prípade je vyšší stupeň rovnosti medzi pohlaviami potrebný a žiaduci," dodal Lentfer.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj/Foto: The Guardian
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies