Dánska spoločnosť ti dá kajak zadarmo, ak sa zapojíš do ich nápaditého projektu

NETKY.SK • 23 Máj 2019, 13:27 • 2 min
Dánska spoločnosť ti dá kajak zadarmo, ak sa zapojíš do ich nápaditého projektu

Ak si oduševnený "vodák" a rád by si precestoval európske rieky na kajaku, tu je skvelá príležitosť!

slovakia

left justify in out

Niekedy sa stačí ísť so psom prejsť popri miestnej rieke či jazere a človek sa zhrozí, čoho sa niektorí z nás na prírode dopúšťajú. Odpadky a plasty plávajú na hladine a zhromažďujú sa v kopách, ktoré uvedomelým ľuďom vháňajú slzy do očí. Zamorené teda nie sú len oceány a moria, ale takmer všetky vodné plochy, hoci možno v o niečo menšej miere.

 

Túto situáciu si všimli aj ekológovia v Dánsku. Prechádzajúc sa popri ich povestných kanáloch sa často stretávali s množstvami neporiadku plávajúceho na hladine. Ale ako ho odtiaľ dostať, keď je prístup z brehu k vode komplikovaný? Vymysleli to takto!

 

V roku 2017 založila skupina mladých nadšencov kajakov neziskovú organizáciu s názvom GreenKayak. Svoju myšlienku založili na tom, že prenajímajú ľuďom kajaky zadarmo, ak sa zapoja do čistenia riek, kanálov, jazier i potokov. Kajak je na takúto činnosť veľmi vhodný, pretože sa šikovne dostane na miesta, kam sa inak dostaneme len ťažko a k tomu všetkému spája príjemne s užitočným.

 

Zakladateľ Tobias Weber-Andersen hovorí, že začínali s „malou dušičkou“, no dopyt ich tak prekvapil, že počty kajakov, ako aj počet miest, odkiaľ sa dá plavidlo požičať, museli poriadne navýšiť. Aktuálne sa do čistenia vôd môžu zapojiť ľudia v Dánsku, Írsku, Nemecku, Švédsku a Nórsku. Členovia tejto neziskovky nesmelo dúfali, že sa im v priebehu tohto roka podarí mať na každom pôsobisku cca 30 kajakov, no nakoniec to vyzerá, že ich bude až 50! Ľudia tu doslova stoja v radoch a sú nadšení takouto možnosťou pomoci prírode.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies