Čo ukrýva tajomná miestnosť v Pompejach?

NETKY.SK • 7 Jún 2024, 18:42 • 2 min
Čo ukrýva tajomná miestnosť v Pompejach?

Počas nedávnych vykopávok v centrálnej časti talianskych Pompejí objavili vedci novú miestnosť s modro sfarbenými stenami, čo je pre túto lokalitu veľmi vzácna farba. Informoval o tom portál novinky.cz.

slovakia

left justify in out

Vedci sa domnievajú, že miestnosť s rozlohou osem metrov štvorcových možno interpretovať ako svätyňu alebo priestor určený na rituálne činnosti a uskladnenie posvätných predmetov. Podľa odborníkov sú modré steny zdobené ženskými postavami znázorňujúcimi štyri ročné obdobia. Vidno aj alegorické zobrazenia poľnohospodárstva a pastierstva.
 
Na mieste sa našli aj stavebné materiály pripravené na použitie pri rekonštrukciách, ako aj hromada použitých lastúr ustríc, ktoré sa podľa archeológov kedysi pravdepodobne drvili a pridávali do maltových zmesí a omietok.

Hmoty nájdených stavebných materiálov naznačujú, že prestavba miesta bola plánovaná v čase, keď mesto doslova pochoval výbuch Vezuvu v roku 79 n. l.
 
Vykopávky, ktoré sa v Pompejach uskutočnili začiatkom tohto roka, odhalili množstvo zaujímavých predmetov. Archeológovia napríklad objavili staré kresby, ktoré zrejme zobrazujú gladiátorov. Odborníci sa domnievajú, že gladiátorov pravdepodobne nakreslilo dieťa alebo niekoľko detí počas boja.
 
Archeologický park Pompeje neďaleko Neapola, ktorý je zapísaný na zozname svetového dedičstva UNESCO, je jedným z najnavštevovanejších turistických miest v Taliansku. Po rímskom Koloseu je to druhá najnavštevovanejšia talianska pamiatka.

Pompeje spolu s rímskymi mestami Herculaneum, Stabiae a Oplontis boli zničené výbuchom sopky Vezuv v roku 79 nášho letopočtu. Katastrofa zastihla obyvateľov nepripravených a mnohých z nich zastihol popol v posledných chvíľach života. Pri katastrofe zahynulo približne 3-tisíc ľudí.
 
Pompeje boli objavené koncom 16. storočia, ale až v roku 1748 začali vedci s prvými vykopávkami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: noviny.cz, Foto: Profimedia
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies