Chystáte sa prerábať domácnosť? Ako sa na to pripraviť?

NETKY.SK • 22 Máj 2024, 12:30 • 2 min
Chystáte sa prerábať domácnosť? Ako sa na to pripraviť?

Prerábanie domácnosti je náročný projekt na čas aj energiu. Avšak výsledky sú vždy veľmi očakávané a príjemné. Ako sa ale správne pripraviť na prerábanie domácnosti, aby vás nič počas tohto projektu neprekvapilo?

slovakia

left justify in out

Prerábanie domácnosti je náročný projekt, ktorého výsledky ale rozhodne stoja za to. Bez ohľadu na to, či plánujete menšie úpravy alebo celkovú rekonštrukciu vašej domácnosti, správna príprava je kľúčová pre úspech vášho projektu. Musíte myslieť napríklad na záložný zdroj elektrickej energie, vhodný výber materiálu a samozrejme aj na váš rozpočet. Je toho ale viac. V tomto článku nájdete taký menší návod na to, ako sa pripraviť na prerábku bytu alebo domu.

 

Stanovte si rozpočet

Ešte pred tým, než sa do niečoho pustíte, mali by ste sa zamerať na svoje financie a vystaviť si aspoň približný rozpočet, ktorého sa chcete držať. Do tohto rozpočtu započítajte aj nejaké nečakané výdavky, ktoré sa môžu naskytnúť pomerne rýchlo, tak aby ste neboli zbytočne nepríjemne prekvapený.

Ešte pred samotným stanovením rozpočtu by ste si mali premyslieť taký cieľ, či sa chcete púšťať do úplnej rekonštrukcie alebo len čiastočnej. Takto jasne definované ciele vám pomôžu pri zostavovaní rozpočtu. Rekonštrukcia môže byť finančne náročná, preto je dôležité stanoviť si realistický rozpočet a priebežne ho sledovať. Zvážte všetky náklady čo sa týka materiálov, práce a samozrejme aj nejakú tú rezervu.


Myslite aj na povolenia

Ak ste si mysleli, že to funguje tak, že si poviete, že chcete začať rekonštrukciu napríklad hneď na druhý deň alebo o dva dni, v skutočnom svete to úplne takto nefunguje. Aj keď ste vlastníkom bytu o zmenách musíte informovať stavebný úrad vopred a samozrejme aj svojich susedov (teda minimálne, ak žijete v paneláku).

Čo sa týka informovania stavebného úradu, ak by ste si chceli svoju domácnosť len trochu prerobiť a zásah by bol malý, stačí im túto skutočnosť len ohlásiť. Iné je to v prípade, ak by ste si chceli kompletne prerobiť byt, alebo uskutočniť veľkú rekonštrukciu. V tomto prípade už nestačí túto vec len nahlásiť. Na väčšiu rekonštrukciu už musíte mať povolenie.

A ak už ste rekonštrukciu ohlásili alebo ste získali povolenie, je vašou povinnosťou voči susedom, aby ste im oznámili to, že budete robiť nejaké zásahy. Tento oznam by ste mali nalepiť na vchodové dvere s tým, že oznámite aj dátumy od kedy, do kedy vaše práce potrvajú, a aby rátali so zvýšenou prašnosťou a hlučnosťou.


Začnite s dôkladným plánovaním

Keď budete mať jasnú predstavu o tom, čo chcete dosiahnuť svojou rekonštrukciou a koľko vás to bude celé stáť, je čas na to, aby ste si vytvorili harmonogram a plán prác. Váš harmonogram by mal zohľadňovať všetky fázy rekonštrukcie, to znamená, od samotného návrhu a výberu materiálov, až po samotnú realizáciu a finálne úpravy.

Plán prác by mal podrobne špecifikovať jednotlivé úlohy a ich časovú náročnosť, aby ste sa aj vy vedeli zariadiť.

Mali by ste myslieť aj na to, že elektrické a vodovodné rozvody majú svoju životnosť a časom si aj oni môžu vyžadovať výmenu z dôvodu bezpečnosti. Je dôležité dať týmto aspektom pozornosť už hneď na začiatku projektu, aby ste predišli nepríjemným prekvapeniam v neskorších fázach rekonštrukcie. Pretože ak už budete mať čerstvo namaľovanú stenu alebo nahodenú novú tapetu, bude neskoro na výmenu elektriky.

Do svojho plánu zahrňte tiež možnosť, že budete možno v procese potrebovať aj náhradný zdroj elektrickej energie. Viete ako si ho zoženiete? Asi nebude tým najlepším nápadom ísť za susedom. Vďaka elektrocentrále si môžete do svojej domácnosti zabezpečiť prísun elektrickej energie tak, že si ju jednoducho prenajmete na dobu, na ktorú budete potrebovať elektrinu.

Plánovanie vopred je základom úspešnej rekonštrukcie a pomôže vám vyhnúť sa nepríjemným prekvapeniam v priebehu celého procesu.

 

Výber materiálov a zariadenia

Do svojho plánovania rozpočtu musíte zarátať hlavne aj materiály, ktoré sa budú používať pri rekonštrukcii a tiež aj samotné vybavenie, čo zahŕňa nábytok alebo poprípade aj nejaké tie domáce spotrebiče.

Samozrejme, je dôležité, aby sa vám materiály aj vybavenie páčilo, ale skúste sa zamerať hlavne na kvalitu týchto produktov. Je to možno síce trochu drahšia záležitosť, ale v konečnom dôsledku sa vám investícia do takýchto kvalitnejších vecí oplatí. Určite ste už mali skúsenosť aj vy s menej kvalitnými vecami a teda nemusíme vám ani hovoriť o tom, akú majú životnosť. Predsa nákup domáceho vybavenia nie je ako nákup oblečenia, ktoré zvyčajne slúži len na jednu alebo dve sezóny.


Pustite sa do práce

 

Ak už máte všetko vybavené, máte určený plán, rozpočet, máte zabezpečenú dodávku elektriny v podobe elektrocentrály a ďalšie iné veci, môžete sa pustiť do práce. Ak si nie ste istý svojimi schopnosťami zvládnuť niektoré renovačné práce svojpomocne alebo za pomoci kamarátov či rodinných príslušníkov neváhajte si najať odborníkov. Profesionálni robotníci majú skúsenosti a zručnosti s rekonštrukciami, takže vďaka ich pomoci môžete dosiahnuť dokonalý výsledok, ktorý bude aj kvalitný.

Taktiež si môžete najať architekta alebo dizajnéra, ktorý vám pomôže s návrhom, interiérového dekoratéra, ktorý zútulní váš priestor, alebo stavebný dozor, ktorý bude dohliadať na kvalitu prác.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Zdroj foto: Freepik (ilustračné foto), článok obsahuje sponzorované odkazy
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies