Chcete dlhšie žiť? Pite toto

NETKY.SK • 11 Január 2020, 09:43 • 2 min
Chcete dlhšie žiť? Pite toto

BRATISLAVA - Pravidelné pitie zeleného čaju predlžuje život a významne znižuje riziko úmrtia na srdcové choroby a mŕtvicu. K tomuto záveru dospeli čínski vedci, ktorí viac ako sedem rokov sledovali zdravotný stav viac ako 100 tisíc ľudí a skúmali, ako ho ovplyvňuje pravidelná konzumácia čaju. Podľa nich je prínos pitie zeleného čaju jednoznačný, u čierneho čaju sa im ale takú súvislosť preukázať nepodarilo.

slovakia

left justify in out

Používali ho na liečbu mnohých ochorení

Zelený čaj poznali už pred tisíckami rokov starí Číňania. Približne od roku 800 n.l. ho začali používať aj Japonci, ktorí pomocou neho liečili rôzne choroby a neduhy. Má zelený čaj naozaj blahodárny účinok pre ľudský organizmus?

 

Koľko zeleného čaju treba vypiť, aby mal maximálne preventívne účinky?

Niektoré štúdie vo všeobecnosti hovoria o šálke denne, iné spomínajú päť. Zelený čaj môže znižovať riziko vzniku viacerých ochorení, no miera ochrany závisí aj od choroby, ktorej sa človek snaží predísť.

 

img

 

Blahodárne účinky
Podľa výskumníkov nemožno jednoznačne povedať, prečo má čaj tak blahodárny efekt. Zmieňujú však napríklad to, že obsahuje polyfenoly, skupinu chemických zlúčenín, ktoré môžu byť účinné v prevencii srdcových chorôb.

 

Zelený čaj (pre obsah kofeínu) stimuluje naše myslenie, zvyšuje pozornosť, bdelosť a zlepšuje takzvané kognitívne schopnosti – schopnosť spoznávať, učiť sa a pamätať si.

 

Zelený čaj, rovnako ako čierny, sa vyrába z lístkov čajovníka čínskeho. Rozdiel medzi nimi je v spôsobe spracovania. Lístky, ktoré sa používajú na prípravu čierneho čaju, prechádzajú oxidáciou.

 

 

 


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies