Černobyľ so superkrytom už čaká na hostí

NETKY.SK • 22 Júl 2019, 18:25 • 2 min
Černobyľ so superkrytom už čaká na hostí

PRIPJAŤ - Sto rokov by mal vydržať nový ochranný kryt nad havarovaným reaktorom černobyľskej jadrovej elektrárne, ktorého explózia v roku 1986 vydesila svet.

slovakia

left justify in out

Kyjev v minulých dňoch oficiálne prevzala obriu konštrukciu v tvare oblúka postavenú vďaka medzinárodnej pomoci. Jej výstavba trvala cez dvadsať rokov a zodpovednosť za prevádzku je teraz na Ukrajine.

 

Než francúzska firma Novarka začala stavbu, tvorila vraj plocha trhlín, v pôvodnom kryte postavenom narýchlo po havárii, nad zničeným štvrtým blokom elektrárne, zhruba tisíc metrov štvorcových.

 

Stavebné práce začali po dlhodobej príprave v roku 2008 a na financovaní sa podieľalo cez 45 krajín. Jedným z hlavných sponzorov bola Európska únia (EÚ). Od roku 1991 venovala takmer miliardu eur.

 

Prezident sľúbil turistický magnet


Pri oficiálnej ceremónii odhaľovania Nového bezpečného krytu (New Safe Confinement), ako je objekt pomenovaný, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že podpísal výnos o premene Černobylu v "otvorenú zónu".


Záujemcom o adrenalínové zážitky tak fakticky sprístupnil oblasť, ktorá sa v posledných rokoch stala populárnou destináciou, hoci cez 30 rokov ju označovali ako "zakázané pásmo". Po explózii úrady z 30-kilometrovej zamorenej oblasti v okolí elektrárne evakuovali vyše stotisíc ľudí.

 

 

"Musíme ukázať Černobyľ svetu: vedcom, ekológom, historikom, turistom, aby voľne navštevovali zakázané pásmo. Vytvoríme nový zelený koridor pre turistov," povedal Zelenskyj. Už čoskoro sa podľa neho zakázané pásmo premení vo "vedecký a turistický magnet".


Konštrukcia za milióny eur

 

1. Nová konštrukcia vyšla na 1,5 mld. Eur
2. Európska banka pre obnovu a rozvoj venovala asi 700 mil. Eur 
3. EÚ prispela na samotný kryt sumou 431 mil. Eur 

 

Ide o jednu z najväčších mobilných kovových konštrukcií na svete

 

Dĺžka je 162 metrov, šírka 257 metrov, výška 108 metrov, váha 31-tisíc ton.


Zelenskyj priznal, že v súčasnej dobe je oblasť okolo Černobyľu "symbolom korupcie". Bezpečnostné štruktúry, podľa neho, vymáhajú od turistov úplatky. "To zastavíme," sľúbil.

 

 

Svojim výnosom zároveň povolil krajinám Európskej únie a NATO organizovať v zakázanom pásme "výcvikové a vzdelávacie aktivity v záujme prevencie a likvidácie havárií".

 

Exkurzie do "zakázaného pásma" sa pritom usporadúvajú mnoho rokov. Návštevníci si môžu prezrieť elektráreň, mesto Pripjať aj Černobyľ.

 

Vlani boli sprístupnené aj niektoré vnútorné priestory tretieho bloku. Hoci celá oblasť bola formálne ešte nedostupná, záujemcovia sa tam dostávali buď nelegálne, alebo po zložitom vyjednávaní s úradmi, ale aj s cestovkami.

 

Film ako reklama

 

Skutočný turistický boom pritom vypukol po odvysielaní britsko-amerického seriálu Černobyľ, ktorého päť dielov uviedla tento rok v máji televízia HBO, a ktorý sa dostal na špičku sledovanosti.

 

Na Ukrajine ho ukázala televízia 1 1, ktorá patrí oligarchovi Ihor Kolomojskému, a s ktorou aktívne spolupracoval Zelenskyj, než bol zvolený za prezidenta.

 

Hrdina z Černobyľu spáchal samovraždu po tom, čo videl seriálové spracovanie katastrofy

 

Cestovné kancelárie priznávajú, že vlna záujemcov rýchlo rastie a podnikaví sprievodcovia už ponúkajú výlety na mieru podľa filmových dejov. K dispozicii sú už aj suveníry vrátane magnetov, hrnčekov či tričiek so symbolmi Černobyľu.

 

"Seriál prinútil divákov pocítiť hrôzu katastrofy. Teraz sa zaujímajú, ako to bolo v skutočnosti," citovala televízia TSN majiteľa cestovnej kancelárie Jaroslava.

 

Medzi najpopulárnejšie objekty patrí vraj základňa hasičov v meste Pripjať, medzitým vyrabované a teraz prázdna. Zlodeji vraj ukradli aj rádioaktívne uniformy hasičov z pivnice miestnej nemocnice.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies