Čaká nás cez zimu osemnásť stupňov v obývačke?

NETKY.SK • 15 August 2022, 06:59 • 2 min
Čaká nás cez zimu osemnásť stupňov v obývačke?

BRATISLAVA - Obdobný návrh schválila naposledy vyhláškou Česká vláda. Slovenskí teplári chcú to isté.

slovakia

left justify in out

V súvislosti so schválením úspor energií, ktoré schválila Európska únia, zavádzajú drsné opatrenia mnohé krajiny. Na Slovensku sa doteraz o tejto vážnej téme mlčalo a nik z vládnych predstaviteľov sa k nej nevyjadril. Ešte minulý týždeň sme oslovili rezort Richarda Sulíka, odpoveď sme zatiaľ nedostali. Kým vláda tretí mesiac rokuje o tom, ako a či zostane pri moci, ozvali sa slovenskí teplári. 

 

Zo sveta: Ustúpili tlaku? AI ide dať preveriť svoju vlastnú správu o Ukrajine

 

img

 

Tí musia do obehu posielať vodu zohriatu na určitú teplotu. V prípade, že by sa ju rozhodli svojvoľne znížiť, dostali by pokutu. Predseda Predstavenstva slovenského zväzu výrobcov tepla Stanislav Janiš sa pre Televízne Noviny vyjadril, že sa tak aktuálne nachádzajú medzi dvoma mlynskými kameňmi.

 

„Začíname komunikovať s veľkými správcami, že či by sme sólo zmluvou nedohodli iné podmienky, ako stanovuje legislatíva štátu. My sme medzi dvoma kameňmi. Odberateľ chce šetriť, my chceme šetriť, ale štát legislatívu nemení a ešte, keď ju porušíme v dobrom slova zmysle, že budú menej platiť, viac sa ušetrí, tak nám ešte štát uloží pokutu,“ vyjadril sa a dodal, že nakoľko sa blížime k zime, je nutné aby sme boli pripravení.

 

img

 

Ak by v nadchádzajúcej vykurovacej sezóne hrozilo, že Česko nebude mať dostatok paliva v teplárňach, pocítia to aj domácnosti. V centrálne vykurovaných obývačkách by teplota podľa vyhlášky mala klesnúť na hodnotu 18 stupňov Celzia, v kúpeľniach na 19 stupňov a na schodiskách na 10 stupňov Celzia. V administratívnych budovách by sa vykurovalo na 18 stupňov Celzia. Taký istý alebo veľmi podobný scenár môže teda pravdepodobne čakať cez zimu i Slovákov. 

 

Z domova: Výpadok učiteľov! Tento problém eviduje už aj Gröhling



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies