Bývalá mexická vláda bola zapletená do hrozného zločinu!

NETKY.SK • 19 August 2022, 11:43 • 2 min
Bývalá mexická vláda bola zapletená do hrozného zločinu!

MEXIKO - V septembri 2014 zmizla v Mexiku skupina 43 vysokoškolákov. Nešťastní príbuzní mladých ľudí od začiatku tvrdili, že v tom bola zapojená vláda priamo napojená na svet organizovaného zločinu.

slovakia

left justify in out

V noci na piatok  štátny tajomník mexickej vlády pre ľudské práva Alejandro Encinas uviedol, že zmiznutie je zločinom spáchaným mexickým štátom. Zároveň informoval, že predchádzajúca vláda zatajovala fakty, manipulovala s miestami činu a kryla napojenie štátnych orgánov na skupinu organizovaného zločinu.

 

Prvýkrát tiež povedal, že je viac ako isté, že celá skupina mladých ľudí bola zavraždená. Rodinám obetí to oznámili na stretnutí s prezidentom Andrésom Manuelom Lópezom Obradorom.

 

img

 

Študenti sa chceli zúčastniť na demonštrácii, no cestou ich mali zastaviť policajti, ktorí ich následne odovzdali členom zločineckého gangu Guerreros Unidos. Únos si zrejme objednal vtedajší starosta Igualy, José Luis Abarca. Ten chcel zabrániť tomu, aby študenti protestmi v nasledujúci deň narušili míting jeho manželky, na ktorom oznámila svoju kandidatúru na starostku.


Vláda vtedajšieho mexického prezidenta Enriqueho Peňu Nietu v roku 2015 prišla s verziou, že členovia zločineckého gangu si študentov zmýlili s príslušníkmi znepriatelenej skupiny, zavraždili ich a spálili na skládke odpadu.

 

img


Nezávislí vyšetrovatelia z Medziamerickej komisie pre ľudské práva už v roku 2015 varovali, že oficiálne vyšetrovanie je „hlboko chybné." Satelitné snímky ukázali, že v noci zmiznutia študentov nedošlo k žiadnemu požiaru. 

 

Argentínski forenzní experti tiež dospeli k záveru, že neexistujú žiadne biologické alebo fyzické dôkazy, ktoré by naznačovali, že telá 43 ľudí boli spálené na smetisku.

 

V roku 2019 bol z väzenia prepustený hlavný podozrivý - vodca gangu Guerreros Unidos. Dôvodom bolo, že bol vo väzbe údajne mučený, čo sa nikdy nepotvrdilo. Sudca z rovnakého dôvodu nariadil prepustiť z väzby aj dve desiatky policajtov, ktorí mali byť do prípadu zmiznutia a vrážd študentov priamo zapojení. Zatiaľ nie je jasné, či budú po najnovšej správe znovu vzatí na zodpovednosť v súdnych procesoch. 

 

Prečítajte si aj: SKUTOČNÝ KRIMI PRÍBEH, z ktorého mrazí. Označila žena vraha po svojej smrti?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies