Britské nočné kluby síce otvorili, ale od septembra sa do nich dostanú len úplne zaočkovaní

NETKY.SK • 20 Júl 2021, 11:05 • 2 min
Britské nočné kluby síce otvorili, ale od septembra sa do nich dostanú len úplne zaočkovaní

Od konca septembra budú vo Veľkej Británii pri vstupe do nočných klubov vyžadovať doklad o zaočkovaní proti koronavírusu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Oznámil to v pondelok britský minister zodpovedný za vakcináciu Nadhim Zahawi. Doklad o úplnej vakcinácii podľa jeho slov bude potrebný aj pre vstup na iné „preplnené miesta". Informuje o tom portál news.sky.com.

 

img

 

Prečítajte si: V Anglicku zrušili väčšinu pandemických opatrení! Premiér Johnson vyzval k opatrnosti

 

„Každý vo veku 18 rokov a viac bude mať do konca septembra  možnosť úplne sa zaočkovať a k dispozícii bude mať aj dodatočne dva týždne na to, aby sa ochrana naozaj vyvinula," povedal minister Zahawi v pondelok popoludní v dolnej snemovni britského parlamentu. „Takže od tohto dátumu plánujeme uplatňovať úplnú vakcináci ako podmienku pre vstup do nočných klubov a na iné miesta, na ktorých sa stretávajú veľké davy," uviedol minister. „Dôkaz o negatívnom teste už nebude stačiť," dodal.

 

 

Vyjadrenie premiéra

Podľa portálu BBC Boris Johnson uviedol, že je znepokojený pretrvávajúcim rizikom prenosu. "Nechcem, aby som musel znova zatvárať nočné kluby tak, ako sa zatvárajú inde. Znamená to však, že nočné kluby musia byť spoločensky zodpovedné," povedal premiér v pondelok na tlačovej konferencii.

 

„Ako sme povedali minulý týždeň, vyhradzujeme si právo kedykoľvek nariadiť certifikáciu, ak je to potrebné pre zníženie prenosu. Do konca septembra majú všetci ľudia nad 18 rokov šancu byť zaočkovaní, a my plánujeme, aby bol vstup do nočných klubov a na iné miesta podmienený úplným očkovaním," povedal Johnson. 

 

Nočné kluby sú stále zatvorené v Škótsku, Walese a Severnom Írsku. Vláda vo Walese uviedla, že nikdy nebude vyžadovať použitie očkovacích osvedčení, ale podniky o ne budú môcť slobodne požiadať. V celom Anglicku bolo v pondelok zaznamenaných 39 950 pozitívnych prípadov spolu s ďalšími 19 úmrtiami do 28 dní od pozitívneho testu.

 

Rozhorčenie klubov

Počas pandémie bolo zatvorených veľa nočných klubov a tento sektor reagoval na premiérovo oznámenie rozhorčene. „Takže deň slobody pre nočné kluby trval asi 17 hodín,“ uviedol Michael Kill, šéf asociácie Night Time Industries Association.

 

img

 

„Ak vynecháme skutočnosť, že ide o ďalší chaotický obrat, v dôsledku ktorého budú musieť nočné kluby, ktoré už mesiace plánujú opätovné otvorenie, musieť vykonať ďalšie zmeny v spôsobe ich fungovania, stále je to zlý nápad," dodal.

 

Približne 80% nočných klubov uviedlo, že nechce vyžadovať očkovacie certifikáty, obávajú sa ťažkostí s presadzovaním systému a zníženia počtu spontánnych spotrebiteľov, ako aj konkurencie, ktorú vidia v krčmách a baroch, na ktoré sa nevzťahuje rovnaké obmedzenia a pritom v nich podobné podmienky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies