Boris Johnson: Zelenskyj je hrdinom dnešnej doby. Aké vyznamenanie si od neho ukrajinský prezident prevzal?

NETKY.SK • 27 Júl 2022, 15:26 • 2 min
Boris Johnson: Zelenskyj je hrdinom dnešnej doby. Aké vyznamenanie si od neho ukrajinský prezident prevzal?

LONDÝN - Britský premiér Boris Johnson v utorok udelil ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému cenu sira Winstona Churchilla za vodcovstvo.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry AP Zelenskyj ocenenie prevzal len symbolicky – prostredníctvom videospojenia z obradu, na ktorom sa zúčastnili členovia Churchillovej rodiny, ukrajinský veľvyslanec Vadym Prystajko a Ukrajinci, ktorí absolvovali výcvik u britských vojakov.

 

Johnson vo svojom príhovore pripomenul 24. február, keď Rusko zaútočilo na Ukrajinu, a vyhlásil, že Zelenskyj „v tom okamihu najvyššej krízy...čelil skúške vodcovstva, ktorá bola svojím spôsobom rovnako ťažká ako Churchillova výzva v roku 1940."

 

Prečítajte si aj: Polícia prosí o pomoc pri pátraní. Akú úlohu v ňom zohráva Mickey Mouse?

 

obrazok

 

Churchillova cena za vodcovstvo bola prvýkrát udelená v roku 2006. Medzi doterajšími laureátmi sú princ Charles, bývalí britskí premiéri Margaret Thatcherová a John Major a bývalá ministerka zahraničných vecí USA Madeleine Albrightová.

 

Začiatkom júla Zelenskyj vyjadril ľútosť nad Johnsonovým odchodom z premiérskej funkcie, ktorý bol vyvrcholením mesiacov etických škandálov v jeho vláde.  

 

Mohlo by vás zaujímať: Čína varuje Ameriku: „ Ak urobíte toto, očakávajte vojenský zásah!"



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies