BMW predstavilo na svojom modeli X6 najtmavšiu farbu sveta! Objekty pri nej strácajú 3D rozmer

NETKY.SK • 16 December 2020, 13:44 • 2 min
BMW predstavilo na svojom modeli X6 najtmavšiu farbu sveta! Objekty pri nej strácajú 3D rozmer

Nemci opäť raz dokazujú, že patria k úplnej špičke výrobcov automobilov. Nejde len o motory, ktoré patria medzi najspoľahlivejšie na svete, ale niektoré značky prekonávajú miestami aj tok ľudských myšlienok.

slovakia

left justify in out

Ako vzor

Napríklad taká bavorská automobilka BMW predstavila svoj nový model X6 v úplne netradičnej farbe. To, že je čierna vidieť na prvý pohľad, ale jej odtieň je najtmavší na svete. Celý model sa volá BMW X6 Vantablack.

 

 

VANTA je skratka pre Vertically Aligned Nano Tube Array, čo v podstate znamená, že je vyrobená z mikroskopických kúskov uhlíka. Jej jedinečnou vlastnosťou je, že na rozdiel od iných farieb svetlo neodráža, ale pohlcuje. Ono len tak zmiznúť nemôže, táto farba ho mení na teplo. Samotný výrobca preto neodporúča, aby bol automobil zaparkovaný príliš dlho na mieste vystavenom priamemu slnečnému žiareniu (keby šlo náhodu také auto do výroby, lenže nepôjde).

 

 

Pri detailnejšom pohľade na model je vidieť, že akékoľvek krivky a záhyby, ktoré by boli bežne vidieť, pretože sa od nich odráža svetlo, sú teraz doslova zakryté. Celkovo sa tak vytvára dojem plochej karosérie. Pri tomto druhu farby vyzerajú všetky objekty ako dvojrozmerné.

 

 

Vo vesmíre 

Zaujímavosťou tiež je, že prvoplánovým použitím Vantablack nemali byť ani náhodu automobily. Spočiatku ňou mali byť potreté telesá, ktoré ľudstvo používa vo vesmíre. Príncíp by bol jednoduchý, takéto teleso by pohlcovalo slnečné lúče (absorbuje 99,965% svetla) a vznikali by lepšie snímky vzdialenejších hviezd či galaxii.  

 

Bez obrysu

Farba je jedným z hlavných dôvodov, prečo sa zdá, že obrysy objektov miznú. Zbavuje ich identity, pretože odraz, ktorý používame na identifikáciu rohov, zdanlivo mizne pred našimi očami pod tlakom uhlíkových nanorúrok.

 

img

 

Nemci sami upozornili, že v najbližšej budúcnosti ani náhodou neplánujú spustiť sériovú výrobu svojich modelov v tejto farbe. V noci by bolo totiž doslova neviditeľné, najmä z bočnej strany.

 

Čo do budúcna?

BMW síce Vantablack neplánuje použiť pre svoju vonkajšiu karosériu, no plány s ňou Bavori už majú. Vidia v nej potenciál pre heads-up displeje a rôzne reflexné povrchy, ktoré by mohli narúšať pokojnú jazdu vodiča. Navyše by obmedzila odrazy a zlepšila celkovú viditeľnosť, čo by vodiči určite privítali.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies