Apple je späť na tróne. "Zoberiem vám iPhony," obul sa do firmy Musk

NETKY.SK • 12 Jún 2024, 20:15 • 2 min
Apple je späť na tróne. "Zoberiem vám iPhony," obul sa do firmy Musk

Nová Siri už má v sebe zabudovanú umelú inteligenciu od priekopníka v odvetví, OpenAI, korý stojí za celosvetovo používaným chatbotom ChatGPT, ktorý v roku 2020 spôsobil celosvetový ošiaľ a odvtedy sa stále len vyvíja.

slovakia

left justify in out

Apple mal plodné mesiace a nedávno predstavil viacero noviniek, ktoré zobrali technologický svet útokom. Nový iOS 18 má umelú inteligenciu, čo je jeho najväčším propagačným faktorom. Operačný systém tak okamžite obletel svet a milióny používateľov ho začali hneď sťahovať.

V telefónoch im pribudol nový pomocík - Apple Inteligence. Telefón tak za vás spraví ešte viac ako doteraz. Utriedi notifikácie, oživí textové správy umelo vygenerovanými obrázkami a v neposlednom rade, vylepší Siri.

"Človiečik" v telefóne

Hlasová asistentka nie je žiadnou novinkou, v systémoch Apple nás víta už viac než dekádu. Doteraz však zvládala viacmenej naprogramované úlohy, ktoré síce užívateľom pomohli, no väčinou museli minimálne časť požiadavky dokončiť sami.

Teraz sa to dramaticky zmení. Nová Siri už má totiž v sebe zabudovanú umelú inteligenciu od priekopníka v odvetví, OpenAI, korý stojí za celosvetovo používaným chatbotom ChatGPT, ktorý v roku 2020 spôsobil celosvetový ošiaľ a odvtedy sa stále len vyvíja.

Partnerstvo firiem prináša po prvý krát do iPhonov silu AI v plnej forme priamo predinštalovanej súčasti systému. Aktualizácia je však určená len pre modely 15 Pro a 15 Pro Max s nastaveným jazykom na americkú angličtinu.

Od príkazov k rozhovoru

Siri už ale nebude len plniť pokyny, bude chápať referenciám, ktoré ste v konverzácii spomenuli predtým a dokonca si s vami aj popíše či pokecá - ako reálny človek. Sci-fi predstavy o malom "človiečiku" v telefóne tak prichádzajú do reality.

Aj keď zariadenia, na ktorých Apple Intelligence beží, dokážu spracovať úlohy AI priamo v zariadení, niekedy je úloha príliš veľká a treba ju poslať do cloudu. Ak si úloha vyžaduje viac spracovania, odošle sa do zabezpečeného dátového centra s počítačmi, ktoré tiež používajú systém Apple.

Zatiaľ čo tento spôsob výpočtu je zvyčajne menej súkromný, Apple tvrdí, že jeho platforma Private Cloud Compute sa zameriava na zabezpečenie súkromia údajov pre každého jednotlivého používateľa. Na tieto servery sa odosielajú iba údaje, ktoré sú relevantné pre váš dopyt, a údaje sa používajú iba na vaše požiadavky a nikdy sa neukladajú.

 

Novinky v systémoch Apple.
Novinky v systémoch Apple.
Zdroj: foto: Apple

Kritika Elona Muska

Práve tu však prichádza kritika zo strany miliardára a šéfa Tesly, SpaceX a Twitteru. Musk tvrdí, že týmto krokom sa užívatelia vzdajú súkromia a Apple bude ich údaje zdieľať s tretími stranami. Podnikateľ už avizoval ostré kroky, ktoré na seba nenechali čakať ani len deň po vydaní nového systému.

Applu pohrozil, že ich telefóny vo svojich firmách zakáže. Bojí sa totiž, že by tajné dáta mohli uniknúť. "Ak Apple integruje OpenAI na úrovni OS, potom budú zariadenia Apple v mojich spoločnostiach zakázané. To je neprijateľné porušenie bezpečnosti," vyjadril sa na sociálnej sieti X.

Kompromitácia dát

Prísne opatrenia by však nezaviedol len pre zamestnancov, aj každý návštevník firmy by sa počas prehliadky musel svojho zariadenia vzdať. Ako problém vidí Musk spojenectvo s OpenAI, kedy podľa neho firma získa od užívateľov citlivé údaje.

"Návštevníci budú musieť svoje Apple zariadenia skontrolovať pri dverách, kde budú uložené vo Faradayovej klietke," dodal Musk na sociálnej sieti. Muskove komentáre prišli niekoľko hodín po tom, čo spoločnosť Apple odhalila partnerstvo s OpenAI na svojej výročnej konferencii Worldwide Developers Conference, ktorá je súčasťou širšieho úsilia o zavedenie nástrojov generatívnej umelej inteligencie do produktov Apple.

Prezident OpenAI Greg Brockman vyjadril pri odhalení systému radosť. "„V spolupráci so spoločnosťou Apple integrujeme ChatGPT priamo do iOS, iPadOS a macOS. Bude k dispozícii neskôr v tomto roku, veľmi sa tešíme!” napísal na Twitteri.

Nová Siri.
Nová Siri.
Zdroj: foto: CNBC

Osobné konflikty

Musk má v OpenAI aj osobný boj. V roku 2015 spoločnosť spoluzaložil, no potom prišli problémy vo vzťahoch s ostatnými spoluzakladateľmi. Má napätý vzťah so svojou bývalou spoločnosťou a jej generálnym riaditeľom Samom Altmanom a oboch žaluje za údajné porušenie zakladajúcej zmluvy OpenAI a odklon od jej neziskovej misie.

Teraz tejto spoločnosti dokonca konkuruje svojou vlastnou platformou xAI. OpenAI obvinenia odmieta a tvrdí, že nie sú vôbec založené na pravde a sú len planými slovami. Musk však v minulosti už viackrát adresoval technologickým gigantom silné vyhrážky, nie vždy ich však splnil.

„Prístup umelej inteligencie od spoločnosti Apple je v skutočnosti viac vedomý ochrany osobných údajov ako iné, s jeho cieľom spracovať na zariadení čo najviac a s rezervou, ktorá sa používateľov pred odoslaním informácií do OpenAI výslovne pýta,“ povedala Catherine Flick, profesorka etiky a hernej technológie. Staffordshire University v Anglicku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: cnn.com, hnonline.sk, apple.com, x.com foto: Union Leader
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies