Apel Číny na EÚ: Prehodnoťte clá na čínske elektrické autá!

NETKY.SK • 13 Jún 2024, 12:53 • 2 min
Apel Číny na EÚ: Prehodnoťte clá na čínske elektrické autá!

PEKING - Peking dúfa, že Európska únia prehodnotí clá na čínske elektrické vozidlá a nebude pokračovať v ceste "nesprávnym smerom", aby ochránila svoj automobilový priemysel pred konkurenciou. Uviedla to štátna tlačová agentúra Sinchua a Reuters.

slovakia

left justify in out

Čína uviedla, že prijme opatrenia na ochranu svojich záujmov po tom, ako Európska komisia oznámila, že od júla uvalí clá na dovoz elektrických áut z Číny. Na základe údajov EÚ z roku 2023 to pre výrobcov automobilov predstavuje dodatočné náklady rádovo v miliardách eur.
 
Sinchua napísala, že vzhľadom na ekonomickú štruktúru a veľkosť Číny a EÚ by najlepším krokom bolo, keby spojili svoje sily v hlavných ekonomických a obchodných otázkach.
 
"Pre EÚ by bolo nákladovo efektívnejšie využiť výhody Číny na rozvoj vlastného odvetvia elektromobilov," uviedla.
 
Krok EÚ prichádza necelý mesiac po tom, ako USA odhalili plány na štvornásobné zvýšenie ciel na čínske elektromobily na 100 %.

Obrazok
Zdroj: qz.com

Čínsky automobilový priemysel, ktorý je zmesou štátnych a súkromných firiem, má v porovnaní so zahraničnými konkurentmi nákladové výhody čiastočne vďaka vládnym dotáciám a dominancii krajiny v oblasti batériových minerálov.
 
Niektorí čínski výrobcovia a dodávatelia elektrických vozidiel začali investovať do výroby v Európe, aby sa vyhli clám.
 
Akcie niektorých z najväčších európskych výrobcov automobilov, ktoré majú veľkú časť predaja v Číne, v stredu klesli pre obavy z odvety Pekingu. No akcie čínskych výrobcov elektromobilov väčšinou vzrástli, až na pár výnimiek (Great Wall Motor a SAIC).
 
Napriek tomu, že európske automobilky čelia prílevu lacnejších elektromobilov od čínskych rivalov, neexistuje prakticky žiadna podpora pre clá zo strany automobilového priemyslu na kontinente.

Obrazok
Zdroj: evcentral.com.au

Medzi významných odporcov ciel patria najväčšie európske automobilky, ako BMW, Volkswagen, Stellantis a Mercedes-Benz, ktoré sú závislé od čínskeho trhu a boja sa odplaty. A dovážajú tiež svoje vlastné vozidlá vyrobené v Číne.
 
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová opakovane povedala, že Európa musí konať, aby zabránila Číne zaplaviť trh v bloku dotovanými elektromobilmi.
 
Obchodné a hospodárske vzťahy medzi EÚ a Čínou sú na križovatke a je dôležité, aby Brusel ukázal strategickú a dlhodobú víziu, dodala Sinchua.
 
Zdá sa, že Komisia ponechala obom stranám určitý priestor na pokračovanie konzultácií s cieľom nájsť správne riešenie a vyhnúť sa najhoršiemu scenáru, dodala čínska agentúra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: Sinchua / Reuters, Foto: cnbc.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies