Antarktída je opäť o niečo menšia, odtrhol sa od nej ľadovec o veľkosti Londýna

NETKY.SK • 28 Február 2021, 10:27 • 2 min
Antarktída je opäť o niečo menšia, odtrhol sa od nej ľadovec o veľkosti Londýna

Blízko britskej výskumnej stanice Halley sa od Antarktídy odtrhol veľký ľadovec. Ako uvádza spravodajský web BBC, jeho rozloha sa približuje veľkosti metropolitnej oblasti Londýna.

slovakia

left justify in out

V súčasnosti sa na spomenutej základni na ľadovom šelfe Brunt nenachádzajú žiadni výskumníci, takže odtrhnutie ľadovca nepredstavuje žiadne riziko pre ľudské životy.


Ľadovec má rozlohu 1270 kilometrov štvorcových, výskumná stanica Halley sa nachádza zhruba 20 kilometrov od miesta zlomu.

 

img


"Aj keď je odlomenie veľkých častí antarktických ľadových šelfov úplne normálnou súčasťou ich fungovania, udalosť, akú sme v piatok zaznamenali na ľadovom šelfe Brunt, je dosť zriedkavá a vzrušujúca," vyhlásil profesor Adrian Luckman.

Podľa vedcov sa bude ľadovec pravdepodobne plaviť oceánom, alebo narazí na neďalekú plytčinu. Profesor Luckman v posledných týždňoch sledoval satelitné snímky šelfu Brunt a toto odtrhnutie aj následne predpovedal.

 

"Aj keď je odlomenie veľkých častí antarktických ľadovcových polí úplne bežné, situácia, ktorá nastala v piatok na ľadovom šelfe Brunt, je veľmi ojedinelá," zisťuje diaľkový prieskum univerzity Swansea University.

 

"Keďže sme za posledných päť rokov v systéme Brunt Ice Shelf aktívne vyvíjali tri dlhé trhliny, všetci sme rátali s tým, že sa môže stať niečo podobné."

 

 

"Čas ukáže, či toto odtrhnutie spôsobí v nasledujúcich dňoch a týždňoch tzv. domino efekt, teda odlomenie ďalších kusov."

 

"Na Swansea University študujeme vývoj odtrhnutia ľadovcových šelfov, pretože zatiaľ čo pri niektorých dochádza k veľkým kúskovým lámaniam, iné zostávajú celistvé aj napriek dlhodobému výskumu na ich povrchu," vyjadril sa profesor pre BBC News.

 

Nachádza sa na Bruntskom ľadovom šelfe, ktorý je plávajúcim výbežkom ľadovcov vytekajúcich z pevniny do Weddellovho mora. To sa nachádza v časti Antarktídy priamo na juh od Atlantického oceánu. Šelf Brunt je lokalizovaný na východnej strane tohto mora. 

 

 

Rovnako ako všetky ľadovcové šelfy sa bude aj tento lámať na menšie časti. Posledný veľký kus, ktorý sa v tejto oblasti objavil, bol zaznamenaný ešte začiatkom 70. rokov.

 

I keď odlomená časť Antarktídy je obrovská, nie je ani zďaleka taká veľká ako monštrum ľadovec A68, ktorý sa v júli 2017 odtrhol z ľadovcového šelfu Larsen C na západnej strane Weddellovho mora.

 

 

Ale aj pri štvrtine veľkosti A68 bude potrebné "Bruntov blok" sledovať kvôli možnému budúcemu riziku, ktoré by mohol predstavovať pre lodnú dopravu. Americké národné ľadovcové centrum v dostatočnom predstihu pridelí novému ľadovcu označenie. 

 

Pretože je v rovnakom antarktickom kvadrante (0 - 90 W) ako už spomínaný A68, bude mať vo svojom názve tiež písmeno "A". Pravdepodobne sa bude volať A74.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies