Americký prezident Biden k násilným protestom proti Izraelu na univerzitách: Nie je tam miesto pre nenávisť + VIDEO

NETKY.SK • 3 Máj 2024, 12:10 • 2 min
Americký prezident Biden k násilným protestom proti Izraelu na univerzitách: Nie je tam miesto pre nenávisť + VIDEO

WASHINGTON - Americký prezident Joe Biden v reakcii na propalestínske protesty na amerických univerzitách uviedol, že sloboda prejavu musí byť zachovaná pri dodržiavaní zákona. Poznamenal, že právo na pokojný protest je chránené, ale to neznamená, že protest môže byť násilný.

slovakia

left justify in out

Šéf Bieleho domu zdôraznil, že na univerzitných kampusoch a v celých Spojených štátoch nie je miesto pre nenávistné prejavy vrátane antisemitizmu, islamofóbie a rasizmu. Povedal tiež, že propalestínske protesty na univerzitných kampusoch ho neprinútili zmeniť svoju politiku voči Blízkemu východu, a že nechce potláčať protesty pomocou Národnej gardy.

"Nie sme autoritárska krajina, ktorá umlčuje ľudí alebo potláča disent... ale nie sme ani krajina bez zákonov," zdôraznil Biden a dodal, že je potrebné zachovať poriadok. „Keď dôjde k násiliu, je to v rozpore so zákonom. Ničenie majetku nepredstavuje pokojný protest," povedal a dodal, že vandalizmus, vniknutie na pozemok, rozbíjanie okien a nútenie škôl zrušiť vyučovanie a promócie nie sú pokojným protestom.  "Nesúhlas je pre demokraciu potrebný, ale nesmie viesť k nepokojom," poznamenal Biden.

Na školách nemôže byť miesto pre antisemitizmus

Prezident zdôraznil, že ľudia majú právo na vzdelanie a chodenie do školy bez toho, aby čelili útokom. "V žiadnom školskom areáli, kdekoľvek v Amerike, nemôže byť miesto pre antisemitizmus a hrozby násilím voči židovským študentom. Nie je tu miesto pre nenávistné prejavy alebo akúkoľvek formu násilia vrátane antisemitizmu, islamofóbie, diskriminácie arabských Američanov alebo Palestínčanov. To je jednoducho zlé, v Amerike nie je miesto pre rasizmus," dodal.

Protesty proti izraelskej ofenzíve v palestínskom pásme Gazy a vysokému počtu civilných obetí otriasli v posledných týždňoch americkými univerzitami od východu po západné pobrežie. Protestujúci požadujú, aby školy prerušili akékoľvek väzby na Izrael a na spoločnosti, ktoré podľa nich profitujú z izraelskej ofenzívy. Napätie na mnohých univerzitách sa v posledných dňoch vystupňovalo, pretože protestujúci odmietli odstrániť stanové tábory a správcovia univerzít sa obrátili na políciu, aby ich vypratala. To viedlo k stretom, ktoré pritiahli pozornosť politikov a médií.

Na záver svojho prejavu Biden v odpovedi na otázky novinárov uviedol, že nemá v úmysle potlačiť protesty pomocou Národnej gardy. Taktiež povedal, že demonštrácie ho neprinútili prehodnotiť svoj prístup k vojne v Pásme Gazy. Agentúra AP v tejto súvislosti poznamenala, že hoci Biden opakovane kritizoval izraelské kroky, americká administratíva nezablokovala dodávky zbraní do Izraela.

Republikáni sa údajne snažia nepokoje využiť vo svoj prospech

Podľa AP sa republikáni snažia využiť nepokoje v kampusoch vo svojej predvolebnej kampani, proti čomu sa Biden vo svojom prejave ohradil. Povedal, že odmieta snahy využiť situáciu na "získavanie politických bodov". "Toto nie je chvíľa na politiku. Toto je chvíľa na objasnenie situácie," dodal.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: AP, The Washington Post, ČTK, Foto: Americký prezident Joe Biden / independent.co.uk
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies