AKTUALIZÁCIA: Demonštranti pred Prezidentským palácom spôsobili dopravný kolaps. Blokujú viaceré ulice mesta

NETKY.SK • 29 Júl 2021, 10:07 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Demonštranti pred Prezidentským palácom spôsobili dopravný kolaps. Blokujú viaceré ulice mesta

BRATISLAVA - Pred Prezidentským palácom v Bratislave protestujú stovky ľudí. Dôvodom má byť novela zákona zvýhodňujúca očkovaných, ktorú prezidentka Zuzana Čaputová podpísala v pondelok 26. júla. Polícia situáciu monitoruje.

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 29. júla 18:32

 

Demonštranti, ktorí od rána demonštrujú pred Prezidentským palácom, zablokovali jeden autobus v podchode na Hodžovom námestí.

 

„DPB touto cestou zdôrazňuje, že sa do demonštrácie nezapája a od tohto protestu sa dištancuje," uviedol hovorca Dopravného podniku Bratislava (DPB) Martin Chlebovec. Dav zároveň zablokoval aj niekoľko ulíc hlavného mesta.

 

 

Zničené je zatiaľ jedno auto

Terčom útokov sa stali aj viacerí vodiči, ktorí prechádzali okolo demonštrantov. Zničené je jedno vozidlo, pričom páchateľ skončil v putách polície. 

 

Ako uviedol na tlačovej besede policajný viceprezident a riaditeľ Krajského riaditeľstva PZ Róbert Bozalka, zatiaľ nedochádza k vážnym útokom na zdravie či bezpečnosť. 


Predstavitelia polícia uviedli, že ani napriek tomu, že ide o neoznámené zhromaždenie, zatiaľ nebol zákonný dôvod zhromaždenie rozpustiť.

 

Na otázku, prečo príslušníci polície nezabránilii demonštrantom zablokovať ulice mesta, odpovedali, že nechceli obmedzovať pohyb ľudí, pretože nedokázali jednoznačne určiť, kto je zapojený do protestov a kto iba prechádza okolo. 

 

Demonštrovať sa dá aj kultivovane

Premiér Eduard Heger vyzval nespokojný dav, aby sa vrátili na námestia a neobmedzovali ostatnú verejnosť. "Každý má právo vyjadriť svoj názor, no mal by to urobiť slušne a bez toho, aby obmedzoval slobodu druhých," povedal. 

 

 

Podobne reagoval aj podredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga. Protestujúcich vyzval, aby sa presunuli na námestia, splnili si oznamovaciu povinnosť o verejnom zhromaždení a uvoľnili cesty.

 

Strana Sloboda a Solidarita vyzýva demonštrantov, aby protestovali kultivovane a nemanipulovali s dátami. „Rešpektujeme právo občanov slobodne vyjadrovať svoj názor a demonštrovať, ale aj to by sa podľa nás malo diať pokojným a vecným spôsobom. Nemôžeme tolerovať urážky a vulgarizmy napríklad len pre to, že podporujeme očkovanie a tým aj spoločenskú zodpovednosť voči druhým," uviedol podpredseda strany a štátny tajomník rezortu diplomacie Martin Klus. Neohľaduplnosť a prepadnutie klamstvám vníma ako to posledné, čo momentálne Slovensko potrebuje.

 

Dopravný kolaps MHD

Protestujúci pred Prezidentským palácom v Bratislave sa krátko po 11:00 hodine presunuli na vozovku a zablokovali ju v oboch smeroch vrátane podchodu v smere na Staromestskú ulicu.

 

Ako informoval bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff, z tohto dôvodu je v súčasnosti Hodžovo námestie v smere na Staromestskú ulicu a na Námestie 1. mája neprejazdné.

„Vodičov vyzývame, aby sa tomuto úseku, pokiaľ je to možné, vyhli, a na prejazd využili alternatívnu trasu," uviedol Szeiff. Polícia situáciu monitoruje.

 

V danom úseku je prerušená aj premávka MHD na linkách 31, 39, 80, 83, 84, 93, 94, 147, 203, 207 a 212.

 

„V súčinnosti so štátnou políciou dispečing DPB operatívne realizuje odklon liniek," uviedol hovorca Dopravného podniku Bratislava (DPB) Martin Chlebovec. 

 

Linky 83, 84 a 93v smere z Petržalky odklonené z Mosta SNP cez nábrežieDostojevského rad, Legionársku a Šancovú ulicu na Hlavnú stanicu Bratislava, resp. do Dúbravky.

 

 

Linky 31 a 39 odkláňané rovnako cez nábrežie. Linky 80 a 94 premávajú s obmedzeným počtom spojov po zastávku Zochova.


Linky 207 a 212 medzi Pražskou a Záhradníckou ulicou odklonené cez ŠancovúLegionársku a Karadžičovu ulicu. Linka 147 premáva v úseku Búdková - Šulekova. Na linku 203 v úseku Kollárovo nám. - Koliba nasadili náhradné autobusy.

 

„Na uvedených linkách môže vzniknúť meškanie do 10 minút. Električková doprava v centre a spoje v iných častiach mesta premávajú nateraz bez obmedzení," uviedol hovorca DPB, ktorý bude zmeny priebežne aktualizovať.

 

Cestujúcim odporúča sledovať elektronické infotabule na zastávkach, webovú stránku DPB a sociálne siete.

 

Pôvodná správa

Priebeh zhromaždenia je z pohľadu bratislavskej polície zatiaľ pokojný.

 

 

"Bezpečnostnú situáciu priebežne vyhodnocujeme s dôrazom na ochranu života, zdravia a majetku občanov. Situáciu aj naďalej monitorujeme, v prípade, ak by bol narušený verejný poriadok alebo páchaná iná protiprávna činnosť, polícia v zmysle zákona o Policajnom zbore využije všetky zákonné možnosti na zjednanie nápravy a obnovenie verejného poriadku," uviedol hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Michal Szeiff.

 

Celý problém sa týka zákona, ktorý podpísala hlava SR ešte počas tohto týždňa.

 

Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala očkovací zákon




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies