Ako uspeli v ďalšom kole primárok Trump a Biden?

NETKY.SK • 5 Jún 2024, 15:07 • 2 min
Ako uspeli v ďalšom kole primárok Trump a Biden?

WASHINGTON - Americký prezident Joe Biden a bývalý prezident Donald Trump zvíťazili v utorok v demokratických, respektíve republikánskych primárkach v niekoľkých štátoch, ktoré patria medzi posledné súťaže v kalendári primárok v roku 2024. Informovali o tom AP a AFP.

slovakia

left justify in out

Trump prvýkrát kandidoval po tom, čo ho súd uznal za vinného v prípade podplácania a podvodu.
 
Primárky sa konali v štátoch Montana, New Jersey, Južná Dakota, Nové Mexiko, ako aj vo Federálnom dištrikte Kolumbia.
 
Exprezident si už republikánsku nomináciu na súboj s prezidentom Bidenom zabezpečil, čím sa hlasovanie v Montane, New Jersey, Novom Mexiku a Južnej Dakote stalo formalitou.

Trump zvíťazil v primárkach v Novom Mexiku, kde si voliči mohli vyberať aj z jeho súperov, ktorí medzičasom odstúpili. V New Jersey, Južnej Dakote a Montane bol exprezident bez konkurencie.
 
Úradujúci prezident Biden zvíťazil v Montane, Novom Mexiku, Južnej Dakote, New Jersey a Washingtone.
 
Napriek tomu, že Trump prevalcoval ostatných republikánskych kandidátov na prezidenta, v primárkach sa tento rok stretol aj s prekážkou, uvádza agentúra AFP. V máji, dva mesiace po tom, čo jeho posledná republikánska súperka, bývalá veľvyslankyňa pri OSN Nikki Haleyová odstúpila zo súťaže, získala v primárkach v Indiane takmer 22 percent hlasov.
 
Trump v utorkových primárkach získal 85 percent hlasov v Novom Mexiku, pričom Haleyová po odovzdaní viac ako 95 percent hlasovacích lístkov získala deväť percent.
 
V Montane, kde Haleyová nebola na hlasovacom lístku, Trump získal takmer 91 percent hlasov, zatiaľ čo deväť percent voličov si nevybralo nikoho.
 
Haleyová získala po ukončení svojej kampane aj pätinu republikánskych voličov v primárkach v Marylande, 18,2 percenta hlasov v Nebraske a 9,4 percenta v Západnej Virgínii.
 
Nie je jasné, či Haleyovej podpora medzi menšinou republikánov môže pre Trumpa znamenať problémy v novembrových voľbách, alebo či sa títo voliči pridajú do Trumpovho tábora. Haleyová v máji oznámila, že vo voľbách podporí svojho bývalého rivala Donalda Trumpa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: CNN / AP / AFP, Foto: nbcnews.com
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies