Ako sa využijú zmrazené ruské aktíva? Ide o 300 mld. eur

NETKY.SK • 12 Jún 2024, 09:10 • 2 min
Ako sa využijú zmrazené ruské aktíva? Ide o 300 mld. eur

WASHINGTON - Biely dom avizoval, že počas nadchádzajúceho summitu G7, ktorý bude prebiehať od štvrtka do soboty v Taliansku, oznámi opatrenia zamerané na využitie zmrazených ruských aktív, ako aj nové sankcie a kontroly týkajúce sa vývozu v súvislosti s inváziou Moskvy na Ukrajinu. Správu priniesla AFP.

slovakia

left justify in out

"Oznámime nové kroky na uvoľnenie hodnoty z imobilizovaných ruských aktív v prospech Ukrajiny," povedal novinárom hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby.
 
Lídri krajín G7 dúfajú, že sa na nadchádzajúcom summite dohodnú na využití výnosov zo zmrazených aktív ruskej centrálnej banky, ktorých výška je zhruba 300 miliárd eur, aby prostredníctvom nich pomohli Kyjevu. Zámerom je podľa AFP nájsť spôsob ako využiť výnosy z týchto zmrazených aktív na pôžičku Kyjevu vo výške do 50 miliárd dolárov.
 
Kirby okrem toho bez bližších podrobností informoval, že bude oznámený "účinný súbor nových sankcií a opatrení na kontrolu vývozu" súvisiaceho s ruskou agresiou na Ukrajine.
 
Prioritou nadchádzajúceho summitu G7 má byť práve posilnenie podpory Ukrajine brániacej sa proti ruskej agresii. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa vo štvrtok v rámci tohto summitu zúčastní na diskusii a Západ podľa očakávaní zrejme opätovne vyzve na väčšiu pomoc Kyjevu.

Obrazok
Zdroj: Freepik


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: AFP, Foto: Freepik
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies