Aké inflačné bremeno nesú dôchodcovia?

NETKY.SK • 27 Máj 2024, 11:49 • 2 min
Aké inflačné bremeno nesú dôchodcovia?

BRATISLAVA - Ceny na Slovensku v apríli 2024 medziročne vzrástli o 2,1 percenta. V domácnostiach dôchodcov aj nízkopríjmových domácnostiach bola inflácia nižšia, informoval Štatistický úrad SR.

slovakia

left justify in out

Medziročný rast cien v domácnostiach dôchodcov dosiahol 1,4 percenta, v nízkopríjmových domácnostiach 1,9 percenta. Domácnosti zamestnancov pocítili medziročný rast cien na úrovni 2,2 percenta.
 
Najväčší rozdiel indexov rastu cien pre jednotlivé sociálne skupiny v porovnaní s priemerom sa prejavil pri pomalšom tempe zdražovania v odbore doprava, ďalej rekreácia a kultúra a tiež v odbore rozličné tovary a služby, v ktorých sa prejavilo zvýšenie správnych a súdnych poplatkov. Miera inflácie pre tri špecifické sociálne skupiny má iné hodnoty, pretože tieto domácnosti majú inú štruktúru výdavkov v rámci spotrebného koša.
 
V súhrne za štyri mesiace roku 2024 sa spotrebiteľské ceny v rámci celej SR medziročne zvýšili o 2,9 percenta, v domácnostiach zamestnancov to bolo o 3 percentá, v nízkopríjmových domácnostiach o 2,8 percenta, v domácnostiach dôchodcov o 2,3 percenta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: Štatistický úrad SR, Ilustračné foto: Freepik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies