Aj na Slovensku je dnes Noc kostolov, v Česku má táto udalosť väčšiu tradíciu

NETKY.SK • 7 Jún 2024, 16:00 • 2 min
Aj na Slovensku je dnes Noc kostolov, v Česku má táto udalosť väčšiu tradíciu

Vyše 50 kostolov, kaplniek, modlitební a synagóg sa už dnes otvára širokej verejnosti v rámci medzinárodného podujatia Noc kostolov 2024. Organizátori pre nich pripravili rôznorodý program od prehliadok chrámov, umeleckých vystúpení až po prednášky či špeciálne bohoslužby.

slovakia

left justify in out

Na celom Slovensku sa podľa nášho neoficiálneho zoznamu zapoja v 29 mestách a obciach – od Bratislavy po Michalovce a od Nových Zámkov po Trstenú. Nájdeme tu také významné stavby ako biskupské katedrály v Spišskej Kapitule a Banskej Bystrici, ale aj ruiny kláštorov na Veľkej Skalke a Katarínke či archeologické lokality zaniknutých stredovekých stavieb v Michalovciach a Novej Vsi nad Žitavou.

Cirkev bratská v Bratislave uvedie od 18.00 hod. hudobno-básnické dielo Ester a vo svojich priestoroch otvorí od 19:00 hod. kaviareň s následnou diskusiou o zmysle cirkvi v súčasnom svete so zaujímavými hosťami ako sú Pavol Demeš, Marek Janiga a Milan Mitana.

Medzi najstaršie a umelecko-historicky najhodnotnejšie chrámy, ktoré sa otvoria pre návštevníkov, patrí predrománsky kostol v Kostoľanoch pod Tribečom z 9. – 10. storočia, románsky kostol v Pominovci z 12. storočia, románsko-gotická katedrála v Spišskej Kapitule z 13. storočia či gotická konkatedrála v Prešove a gotický kostol v Koceľovciach.

Spomedzi cirkví bude mať najvýznamnejšie zastúpenie Rímskokatolícka cirkev, nasledovaná Evanjelickou cirkvou a. v., Reformovanou kresťanskou cirkvou, Cirkvou bratskou a Bratskou jednotou baptistov. Tento rok navyše podporu Noci kostolov vyjadrila aj Ekumenická rada cirkví.

Otvorené sakrálne stavby sú počas podujatia nielen na Slovensku, ale aj v Rakúsku, Česku, Estónsku, Lotyšsku, vo Francúzsku, v Holandsku, vo Švajčiarsku, v Taliansku či Nemecku. Napríklad v susednom Česku sa zapája až 1854 kostolov a modlitební. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Rastislav Čižmár
Zdroj/Foto: apsida.sk, www.cbba.sk
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies