A žili šťastne až kým nezomreli..., alebo aj nie: Sú pre nás romantické filmy toxické? Povieme vám ako ovplyvňujú našu každodennú realitu

NETKY.SK • 31 Október 2023, 20:15 • 2 min
A žili šťastne až kým nezomreli..., alebo aj nie: Sú pre nás romantické filmy toxické? Povieme vám ako ovplyvňujú našu každodennú realitu

Krásne, dobré, nevinné dievča, ktoré opravuje zlé spôsoby príťažlivého, problémového chlapa – znie to povedome? Je to preto, že tento spoločný trop je hlavnou dejovou líniou mnohých filmov a seriálov. Kráska a zviera, Edward a Bella v ságe „Twilight“, Hardin a Tessa v „After“, Harley Quinn a Joker v „Suicide Squad“, Cassie a Nate v „Euphoria“ – všetky tieto vzťahy majú spoločnú tému: toxicita a jej očarenie.

slovakia

left justify in out

Romantické filmy patria medzi najprodukovanejšie filmové žánre na svete na všetkých platformách. Navodzujú príjemné emócie s dramatickým zvratom, vďaka čomu sú perfektnou kombináciou pre každého, kto hľadá dočasný sladký únik.

Romantické filmy nie sú vždy realistické a sú také z nejakého dôvodu. Sú vytvorené tak, aby poskytli divákovi zážitok, po ktorom v osobnom živote veľmi túži. Sú to často prísľuby šťastného konca, horúce vyznania lásky, romantické scény, ktoré sa dotknú vášho srdca a nádherné postavy, ktoré sú neskutočne očarujúce. Sú pre nás však skutočne zdravé? A aké by to bolo keby podľa nich funguje realita? A funguje? 

 

Toxické správanie je racionalizované

Existuje množstvo filmov, ktoré obsahujú veľkolepé romantické gestá, od naháňania niekoho na letisko, aby mu prejavil náklonnosť, alebo objavenia sa pri ich dverách bez ohlásenia a následného vyznania lásky. Romantické filmy často obsahujú tieto veľké scény, aby ukázali, že niečia emocionálna láska je príliš na to, aby ju zvládli. Má to však tiež vplyv na racionalizáciu a normalizáciu znepokojujúceho správania.

Od Edwarda Cullena, ktorý „chráni“ Bellu vo filmoch Twilight, až po Petra Parkera, ktorý nasleduje Gwen Stacy v The Amazing Spider-Man 2, toto správanie sa ospravedlňuje v mene lásky k človeku. Romantické filmy môžu hrať skôr strašidelné obsedantné správanie za romantické, zvyčajne to ospravedlňujú, ak osoba, ktorá tento čin robí, vyzerá dostatočne dobre.

 

Posvieťme si na výskumy

Výskumníci študovali odpovede 625 vysokoškolákov vrátane 392 žien, aby zistili, ako môžu romantické filmy, situačné komédie týkajúce sa vzťahov a reality show s manželskou tematikou ovplyvniť ich presvedčenie o vzťahoch.

Účastníci uviedli, ako často pozerali každý z 93 romantických filmov, ako napríklad „500 Days of Summer“, „Crazy Stupid Love“ a „In Time“. Zaznamenali frekvenciu sledovania 17 situačných komédií, ktoré obsahovali "zoznamovacie relácie", ako napríklad „Ako som spoznal vašu matku“ a „Teória veľkého tresku“. A tiež odpovedali na prieskum, ktorý hodnotil ich zameranie sa na reality show s tematikou manželstva, ako napríklad„The Bachelor“ a „Milionaire Matchmaker“.

Štúdia naznačila, že vyššie vystavenie sa romantickým filmom bola spojená so silnejším presvedčením, že „láska si nájde cestu“. Väčšie vystavenie sa televíznym reality šou na manželskú tematiku bola spojená s vierou v „lásku na prvý pohľad“ a „skutočnú lásku“, čo výskumníkov neprekvapilo vzhľadom na zameranie žánru na rané štádiá romantiky (bohaté rande, ruže atď.) a manželstvo.

Študenti, ktorí často sledovali situačné komédie s postavami, ktoré chodili s viacerými partnermi, však mali nižšiu úroveň idealizácie – presvedčenie, že „skutočná láska“ bude takmer dokonalá – a „jedinú a jedinú“ vieru, že ľudia majú spriaznené duše.

Autormi štúdie boli okrem Lippmana aj L. Monique Ward, profesorka psychológie, a Rita Seabrook, doktorandka psychológie a ženských štúdií.

Šťastne až..., do smrti?

Kto by nemal rád šťastný koniec? V momente, keď sú všetky trápenia za sebou, dvaja ľudia sa nájdu a nakoniec podvolia citom. Naša nálada sa zlepšuje vďaka prívalu endorfínov a uvoľňujú sa stresové hormóny. Sledovanie romantickej komédie pred spaním vám dokonca môže pomôcť vyhnúť sa nespavosti.

Či už je preferencia šťastných koncov evolučnou záležitosťou, alebo to pomáha viesť ľudí pozitívnou cestou života, existuje len málo vecí, ktoré sú uspokojivejšie ako predvídanie a spoliehanie sa na „šťastne až do smrti“.

"Filmy zachytávajú vzrušenie z nových vzťahov, ale tiež nesprávne naznačujú, že dôvera a odhodlaná láska existuje od chvíle, keď sa ľudia stretnú, zatiaľ čo tieto vlastnosti zvyčajne trvajú roky, kým sa vyvinú." – výskumníčka Kimberly Johnsonová.

Prečo sme sklamaní v realite

V priebehu života sledujeme stále ten istý sled udalostí. V každej z týchto romantických komédií sa dievča rozíde s chlapom práve vtedy, keď je to najhoršie, a dá sa s ním opäť dokopy, keď sa príbeh veselo rozvinie do šťastného konca. Niekde sa nám v hlave vryje, že partner je synonymom šťastných koncov.

Nielenže očakávame, že nájdeme neznesiteľne pekného partnera, ktorý je ochotný prebehnúť letiskom s tuctom ruží, aby nám vyjadril svoje city, ale cítime, že nemôžeme byť šťastní, kým ich nenájdeme. Romantické filmy nás obťažujú intenzívnou potrebou vzťahu a nereálnymi očakávaniami od týchto vzťahov.

Skutoční ľudia sú chybní, neistí, nepohodlní so zraniteľnosťou a majú strach z odmietnutia. Sústredia sa na absolvovanie štúdia a nájdenie dobrej práce či ubytovania; nemajú čas ani energiu na to, aby sa úplne oddali. Vzťahy sú chaotickejšie, desivejšie a oveľa trápnejšie, než by nás Hollywood primäl veriť.

Naša zamilovanosť do romantických filmov nás pripravuje na zlyhanie a sklamanie v skutočnom živote.

Fenomén "Ja ho zmením"

Krásne, dobré, nevinné dievča, ktoré opravuje zlé spôsoby príťažlivého, problémového chlapa – znie to povedome? Je to preto, že tento spoločný trop je hlavnou dejovou líniou mnohých filmov a seriálov. Kráska a zviera, Edward a Bella v ságe „Twilight“, Hardin a Tessa v „After“, Harley Quinn a Joker v „Suicide Squad“, Cassie a Nate v „Euphoria“ – všetky tieto vzťahy majú spoločnú tému: toxicita a jej očarenie. 

Filmový priemysel neustále romantizuje nezdravú dynamiku vzťahov pre divákov, čím vytvára falošnú predstavu o láske pre tých, ktorí sú ňou obzvlášť zraniteľní – tínedžerov.

„Dobré dievča“ so „zlým chlapcom“ nie je v zábavnom priemysle žiadnou novinkou. Myšlienka, že dievča môže byť „dokonalé“ pre chlapa a pomôcť „napraviť“ zlého chlapca, nastavuje divákom nereálne očakávania. Nepomáha ani to, že vo väčšine prípadov tieto páry zažijú „šťastný koniec“, keď zostanú spolu.

 

Diváci milujú toxické páry

Podobne druhá sezóna „Eufória“, ktorá rieši rovnaký tróp. Zatiaľ čo séria ukazuje romantickú stránku tejto dynamiky, „Eufória“ svojim divákom ukazuje aj drsnú realitu deštruktívnej spleti, ktorú možno vidieť najmä medzi Cassie a Nateom.

Napriek surovým prejavom vzťahu Natea a Cassie boli obaja medzi fanúšikmi populárni a vyvolalo to veľa debát o kontroverzných postavách.

"Nepáči sa mi Cassie, ale chápem jej správanie," povedala staršia Faith Preston. „Páči sa mi, ako táto séria ukazuje, čo s niekým skutočne robí trauma. Všetko, čo Cassie chce, je byť milovaná."
Ako to všetko ovplyvňuje dospievajúce publikum?

Stanovuje iracionálne štandardy toho, čo je láska. Filmový priemysel zostáva v súlade s touto dynamikou, zvyčajne robí páry konvenčne atraktívnymi, čo uľahčuje zapôsobenie na svojich divákov. V dôsledku ich povrchného šťastia napriek problémom sa u divákov vytvára falošný pocit reality, ktorý potom vytvára umelú predstavu o tom, ako má láska vyzerať.

"Myslím si, že by sme mali uprednostňovať zdravé vzťahy," povedala juniorka Julia Adams"Lepšie ako oslavovať a romantizovať tie toxické."

Takisto v „Suicide Squad“ film zobrazuje vzťah medzi Harley Quinn a Jokerom, ktorému sa úplne oddala bez ohľadu na jeho zjavný nedostatok náklonnosti k nej.


S menším počtom filmových párov typu Cassie a Nate a viac takých ako Jim a Pam v dnešnej spoločnosti a ľudia si budú romantizovať, že budú šťastní a istí v tejto zdravšej dynamike.

Zdroje:

https://movieweb.com/the-danger-of-romantic-movies-in-how-we-perceive-love/

https://news.umich.edu/isn-t-it-romantic-movies-tv-shows-strongly-shape-how-we-view-love/

https://brightside.me/articles/what-happens-to-our-body-when-we-watch-romantic-movies-804675/

https://cmr.biola.edu/blog/2019/feb/12/dont-let-hollywood-ruin-your-love-life/

https://wrhsstampede.com/31514/entertainment/how-the-film-industry-is-shaping-teens-view-of-love/

https://badgerherald.com/opinion/2016/02/10/romantic-comedies-give-unrealistic-impression-of-what-relationships-are/

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: medium.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies