17. mája si pripomíname Svetový deň hypertenzie. Ochorenie trápi viac ako 200.000 Slovákov

NETKY.SK • 17 Máj 2024, 11:00 • 2 min
17. mája si pripomíname Svetový deň hypertenzie. Ochorenie trápi viac ako  200.000 Slovákov

Hypertenzia alebo vysoký krvný tlak je nebezpečné ochorenie, ktoré síce nebolí, ale môže spôsobiť závažné zdravotné komplikácie. Podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií pribudne na Slovensku ročne takmer 30.000 ľudí s diagnózou vysokého krvného tlaku. Denne ho lekári zistia približne u 80 nových pacientov. Ochorenie trápi viac ako 200.000 Slovákov.

slovakia

left justify in out

Za hypertenziu označujeme krvný tlak s hodnotu 140/90 mmHg a viac. U dospelých ľudí sa za ideálny považuje tlak 120/80 mmHg. Hypertenzia je často geneticky podmienená, avšak na jej vzniku sa môže spolupodieľať nedostatok telesného pohybu, nadváha, zlé diétne návyky, veľký príjem soli, nadmerný príjem alkoholu aj dlhodobý  stres.

 

Prečo je dôležité hypertenziu liečiť?

Neliečená  hypertenzia ohrozuje život človeka. Poškodzuje cievy, čo následne môže viesť k infarktu srdca, mozgovej príhode, srdcovému zlyhávaniu, srdcovým arytmiám, periférnym artériovým (tepnovým) ochoreniam

Významne sa podieľa na vzniku obličkového zlyhávania, spolu s inými faktormi sa spolupodieľa na procese vývoja aterosklerózy a je tiež súčasťou metabolického syndrómu

Ako sa dá hypertenzia liečiť?

Dodržiavanie zásad správnej životosprávy je nevyhnutné. Niekedy, keď prichádza pacient, je už nevyhnutné pri daných vysokých hodnotách krvného tlaku začať medikamentóznu liečbu. Podľa stupňa hypertenzie a celkového zdravotného stavu sa určuje liečba pacienta. 

V súčasnosti máme k dispozícii modernú liečbu a v jednej tabletke máme spojené lieky s viacerými mechanizmami s antihypertenzívnym účinkom.

 

Kedy vyhľadať lekára, ak stúpa tlak?

Pokiaľ sa necítim dobre a pociťujem ťažkosti, je potrebné vyhľadať lekársku pomoc. Pacient dlhodobo liečený na hypertenziu by mal byť svojím lekárom edukovaný, aké lieky by mal užiť pri miernych výstupoch krvného tlaku. 

 

Ako môžu životný štýl a diéta ovplyvniť hypertenziu?

Zdravý životný štýl má zásadný vplyv na rozvoj hypertenzie. Rozumejme nie špeciálnu diétu, ale spôsob stravovania, ktorý pacient dodržiava celoživotne. Plnohodnotná vyvážená pestrá strava so zníženým obsahom tuku, energie a solí spolu s pravidelnou fyzickou aktivitou sú základné piliere.

 

Aké sú dlhodobé komplikácie nekontrolovanej hypertenzie?

Artériová hypertenzia je najčastejším kardiovaskulárnym ochorením. Je rizikovým faktorom pre ďalšie kardiovaskulárne ochorenia a spolupodieľa sa na vývoji ochorení, poškodzuje orgány aj iných systémov tela.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Zdravoteka.sk, ÚVZ SR, VÚSCH, Foto: VÚSCH
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies