Zuzana Čaputová ocenila Zelenského reformy a snahu o vyriešenie konfliktu

NETKY.SK • 16 September 2019, 14:26 • 2 min
Zuzana Čaputová ocenila Zelenského reformy a snahu o vyriešenie konfliktu

KYJEV - Prezidentka SR Zuzana Čaputová v pondelok v Kyjeve ocenila reformy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a jeho snahu o konštruktívny dialóg v súvislosti s konfliktom vo východnej časti Ukrajiny.

slovakia

left justify in out

Prezidentka na spoločnej tlačovej konferencii so Zelenským vyjadrila podporu Ukrajine na "ceste reforiem, ale aj na európskej a euroatlantickej ceste".

 

Pripomenula konkrétnu pomoc Slovenska Ukrajine v oblasti reverzného toku plynu. Dodala, že s prezidentom Zelenským sa rozprávali "o veľmi konkrétnych otázkach týkajúcich sa letiska v Užhorode, o hraničných prechodoch, o probléme pašeráctva, a vzájomných spoločných kontrol".

 

Úspech Ukrajiny podľa Čaputovej závisí od toho, ako dôsledne sa jej bude dariť presadzovať reformy. Pripomenula, že Ukrajina v súčasnosti prežíva ťažké časy.

 

"Preto chcem, aby naši občania vedeli a aby sme otvorene hovorili o tom, v akej zložitej situácii sa Ukrajina nachádza a aké vážne dôsledky má porušovanie pravidiel mierového spolužitia medzi štátmi," povedala.

 

Prezidentka sa pozitívne vyjadrila k reformám prezidenta Zelenského. "Pozitívne vnímam, že medzi jeho priority patrí okrem iného posilňovanie právneho štátu, spravodlivosti, súdnictva a boj s korupciou," povedala a dodala, že úspech reforiem nie je možný bez účasti odbornej a občianskej spoločnosti.

 

 

Prezidentka sa informovala aj o situácii vo východnej časti Ukrajiny. "Chcem oceniť konštruktívny prístup pána prezidenta a jeho snahu o zmysluplný dialóg," povedala.

 

Slovensko aj EÚ podľa jej slov zaznamenali, že tento prístup má svoje prvé výsledky. "Osobne nás ako predsedajúcu krajinu Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) teší upokojenie situácie v okolí Stanice Luhanskej, o ktoré sme sa zasadzovali," povedala Čaputová.

 

Dodala že nedávna výmena väzňov s Ruskou federáciou a pripravované obnovenie rozhovorov v normandskom formáte sú "veľmi dôležité signály, že prostredníctvom dialógu sa veci dajú meniť k lepšiemu."

 

Zároveň však zdôraznila potrebu dodržiavania princípov medzinárodného práva a rešpektovania suverenity a medzinárodne uznaných hraníc.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona