Zuzana Čaputová a Veronika Remišová radia Petrovi Kažimírovi. Poslúchne ich?

NETKY.SK • 13 Október 2021, 10:58 • 2 min
Zuzana Čaputová a Veronika Remišová radia Petrovi Kažimírovi. Poslúchne ich?

BRATISLAVA - Peter Kažimír, podobne ako bývalý rakúsky kancelár, čelí obvineniu z korupcie. Tvrdí, že nič zlé nespravil.

slovakia

left justify in out

Guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Peter Kažimír by si mal vziať príklad z rakúskeho kancelára Sebastiana Kurza a odstúpiť. Vyhlásila to vicepremiérka a ministerka pre investície, regionálny rozvoj a informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí) počas stredajšieho stretnutia s novinármi.

 

img

 

Reagovala tak na jeho obvinenie z úplatkov. "Ja si myslím, že pán Kažimír by mal odstúpiť sám. Videli sme to pri všetkých funkcionároch, nominantoch Smeru-SD, či už to bol špeciálny prokurátor, šéf finančnej správy a ďalší funkcionári," poznamenala ministerka a dodala, že je nenáležité, aby na čele nejakej inštitúcie bol niekto obvinený. "Nemôžete mať guvernéra NBS, pri ktorom je podozrenie, že nosil niekomu úplatky," dodala. Vyzvala ho, aby odstúpil aspoň do času, kým sa celá vec nevyšetrí a súd nerozhodne o vine alebo nevine.

 

K téme: Guvernér NBS Peter Kažimír je obvinený z podplácania!

 

Na otázku, či bude Remišová iniciovať odvolanie Kažimíra, ak sám neodstúpi, odpovedala, že odvolať guvernéra národnej banky je podľa súčasnej legislatívy mimoriadne ťažké, ak nie nemožné. „Preto apelujem na pána Kažimíra, aby si zobral príklad z rakúskeho kancelára Kurza, ktorý pri podozreniach jednoducho odstúpil z funkcie," uviedla.

 

 

Kažimír je obvinený z prečinu podplácania. Obvinenie odmieta, necíti sa byť vinný zo žiadneho trestného činu. Sťažnosť proti obvineniu podá v zákonnej lehote. Pre TASR to v stredu uviedol jeho obhajca Ondrej Mularčík. "O sťažnosti by mala rozhodovať Generálna prokuratúra SR," objasnil advokát. Sťažnosť podajú v najbližších dňoch.

 

Prečítajte si tiež: Slučka okolo Sebastiana Kurza sa uťahuje. V putách skončila majiteľka prieskumnej agentúry

 

Kurz odstúpil počas uplynulého víkendu. Stalo sa tak po oznámení protikorupčnej prokuratúry (WKStA), že vyšetruje politika, deväť ďalších osôb a tri združenia pre podozrenia, že od apríla 2016 využili peniaze rezortu financií na zaplatenie prieskumov verejnej mienky v prospech Kurza. Ten bol v tom čase ministrom zahraničných vecí.

 

img

 

Podobný postoj, ako Remišová, zaujala prezidentka Zuzana Čaputová. Vyhlásila, že pokiaľ by bola v situácii Petra Kažimíra, veľmi vážne by zvažovala odstúpenie z funkcie pre ochranu mena inštitúcie, ktorú teraz zastupuje. Dodala však, že rešpektuje prezumpciu neviny a o vine musí rozhodnúť súd."Je to jedno z mnohých obvinení. To, čo sa na Slovensku za posledné mesiace deje, je veľmi dôležitá očista a náprava správnym smerom. Nehovorím len o desiatkach obvinených, ale aj o tom, že vyše 20 ľudí sa už priznalo k spáchaniu korupčnej činnosti v minulosti. Je to nevyhnutný proces, ktorý musí pokračovať," skonštatovala prezidentka.

 

Možno vás zaujme: Prezidentka zaželala Českej republike zdarný a nekonfliktný proces formovania vládnej koalície

 

Prípadným návrhom na odvolanie Kažimíra z funkcie sa bude zaoberať, keď bude na stole. "Musia byť splnené zákonné dôvody, je to, samozrejme, na návrh vlády a po schválení parlamentom, ja som až na konci toho reťazca," poznamenala Čaputová.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies