Návštevníkom lyžiarskych stredísk v ŽSK policajti radia, ako sa správať na svahu

NETKY.SK • 23 Február 2023, 18:30 • 2 min
Návštevníkom lyžiarskych stredísk v ŽSK policajti radia, ako sa správať na svahu

DOLNÝ KUBÍN - Policajti robia preventívno-informačnú kampaň v okolí lyžiarskych stredísk v Žilinskom samosprávnom kraji (ŽSK). Návštevníkom napríklad radia, ako sa správať na zjazdovkách. Poukazujú tiež na riziko ponechania cenných vecí v aute.

slovakia

left justify in out

Pre TASR to vo štvrtok potvrdila žilinská krajská policajná hovorkyňa Gabriela Kremeňová s tým, že nejde o ojedinelú, ale pravidelnú akciu, aké už robili aj v minulom období. "Policajti počas výkonu služby okrem iného dohliadajú aj na verejný poriadok a ochranu majetku v blízkosti lyžiarskych stredísk," podotkla Kremeňová. Každý návštevník strediska má povinnosť oboznámiť sa so zásadami a všeobecnými pokynmi správania sa na lyžiarskych tratiach, tzv. Bielym kódexom. Vstupom na lyžiarsku trať alebo nástupom na horské dopravné zariadenia strediska sa stávajú tieto zásady a pokyny pre každého záväzné.

 

Medzi najčastejšie prehrešky na zjazdovkách patrí prílišné riskovanie, nezodpovednosť, preceňovanie svojich schopností a podceňovanie podmienok. Vyplýva to z vyjadrení zástupcov Horskej záchrannej služby (HZS). Lyžiari podľa nich dosahujú omnoho vyššie rýchlosti, čo súvisí so zmenou spôsobu lyžovania (rýchly carvingový oblúk a úzke zjazdovky, pozn. TASR). Ako problematické vidia aj zvýšenie prepravnej kapacity lanoviek a vlekov bez toho, aby sa zvýšila kapacita zjazdoviek, a tiež alkohol. Horskí záchranári upozorňujú, že do 12. marca bude niekoľko víkendov, ktoré sa prelínajú s jarnými prázdninami rôznych krajov na území Slovenska. Je to obdobie, kedy už niekoľko rokov po sebe zaznamenávajú najväčší príjem tiesňových volaní, a to najmä z lyžiarskych stredísk. Štatistika HZS počas tohto obdobia uvádza každoročne niekoľko stoviek zranení, ošetrení, pátraní, transportov, ale aj ťažkých a smrteľných úrazov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona