Na Slovensku chýba 2 000 policajtov, rezort už pracuje na zlepšení podmienok

NETKY.SK • 1 August 2022, 20:6 • 2 min
Na Slovensku chýba 2 000 policajtov, rezort už pracuje na zlepšení podmienok

BRATISLAVA – Obsadených je 20 545 z plánovaných 22 569 miest. Najviac príslušníkov chýba v obvodných oddeleniach najmä v Bratislavskom a Trnavskom kraji.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to zo stanoviska, ktoré TASR poskytla hovorkyňa Ministerstva vnútra (MV) SR Zuzana Eliášová. Ako deklarovala, všetky úlohy plní Policajný zbor riadne, profesionálne a včas. Rezort zároveň pracuje na zlepšení podmienok na prácu v polícii. 

 

img

 

„Jedným z dôvodov podstavu bol odchod väčšieho počtu policajtov zo služobného pomeru do civilu v roku 2019 a 2020, a to z dôvodu valorizácie služobných platov o desať percent v každom roku,“ načrtla hovorkyňa. Ako vysvetlila, išlo o policajtov, ktorí zotrvaním splnili podmienky na výsluhové zabezpečenie, ktoré sa vypočítavalo z valorizovaných platov.
      

Rezort vnútra a vedenie polície v súčasnosti pracujú na reforme polície, ktorá má podľa Eliášovej zamestnancom Policajného zboru priniesť kvalitné a férové pracovné podmienky  pre všetkých a adekvátne ohodnotenie. Zároveň má zvýšiť bezpečnosť občanov a dôveryhodnosť polície.

 

img

      

„Chceme tiež optimalizovať náklady na samotný chod Policajného zboru. Vytvorením vhodných štruktúr chceme reagovať na súčasné a budúce hrozby. Výrazne sme posilnili analytické kapacity PZ, vytvorili sme štruktúry, ktoré sú zodpovedné za finančné vyšetrovanie, ktoré sa stalo pre nové vedenie PZ prioritou,“ priblížila hovorkyňa.
      

Kľúčová je podľa MV SR aj personálna politika, vo funkciách majú byť ľudia s patričným morálnym a odborným kreditom. Súčasťou reformy sú postupné výmeny na niektorých riadiacich postoch vyššieho manažmentu. K zlepšeniu podmienok v polícii má prispieť aj obmena 705 kusov vozidiel v priebehu rokov 2022 až 2023 za ekologické vozidlá. Dostanú ich policajné hliadky v priamom výkone služby, operatívci a vyšetrovatelia.

 

img

 

„Pre dopravnú políciu pripravujeme obstarávanie asi 65 kusov výjazdových vozidiel a 50 hliadkovacích, tie budú financované z osempercentného odvodu povinného zmluvného poistenia. Kriminalistickí technici by na budúci rok mohli dostať osem dodávok,“ poznamenala hovorkyňa.
      

Pripravujú sa aj ďalšie projekty nákupu vozidiel a pohonných látok. Obnova vozového parku prebieha aj formou dlhodobého prenájmu vozidiel. Vzniknúť by mala i rezortná autoškola.
      

Cieľom vedenia rezortu je tiež zatraktívniť povolanie policajta napríklad sociálnym zabezpečením či novými motivačnými nástrojmi na vstup. V rámci novely zákona o štátnej službe príslušníkov PZ sa má tiež znížiť vek na vstup do polície na 18 rokov.

 

„V súčasnosti riešime aj otázku ubytovania príslušníkov PZ na vybraných krajských riaditeľstvách, ktorí vykonávajú služobnú činnosť mimo miesta trvalého bydliska, táto problematika bola bývalým vedením rezortu vnútra nepovšimnutá,“ dodala hovorkyňa.

 

Možno vás zaujme: Zdravotne postihnutí majú nárok na rovnakú kvalitu služieb ako ostatní



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona