Zubní lekári žiadajú viac financií za výkony hradené zo zdravotného poistenia

NETKY.SK • 16 Február 2023, 14:45 • 2 min
Zubní lekári žiadajú viac financií za výkony hradené zo zdravotného poistenia

Bratislava - Slovenská komora zubných lekárov (SKZL) žiada pre zubné ambulancie viac financií za výkony, ktoré sú plne hradené z verejného zdravotného poistenia.

slovakia

left justify in out

Pri nedofinancovaní môže byť podľa nej ohrozená kvalita aj dostupnosť stomatologickej starostlivosti, a to najmä v odľahlých regiónoch Slovenska. Zástupcovia komory na to poukázali na štvrtkovej tlačovej konferencii. Úhrady za plne hradené výkony sú podľa komory dramaticky podfinancované a zubní lekári nie sú ľudsky ani profesionálne schopní poskytnúť adekvátnu starostlivosť. Komora preto žiada okamžité zavedenie nového zoznamu zdravotných výkonov, v ktorom štát určí výkony, ktoré bude hradiť a zreálni ich ceny. "Pre nás je dôležité, aby výkony, ktoré sú plne hradené z verejného zdravotného poistenia, boli skutočne ohodnotené tak, aby ambulancia, ktorá vykonáva iba tieto výkony, vedela prežiť," uviedol prezident SKZL Igor Moravčík. Podľa kalkulačného vzorca z roku 2019 by mala ambulancia dostať 120 eur na hodinu. Pri preventívnej prehliadke tak pri aktuálnych platbách od poisťovní majú zubní lekári na dospelého pacienta asi deväť minút a na detského sedem. "Za tento čas musíme pacienta vyšetriť, odkomunikovať, čo sme zistili, objednať ho na ďalšie vyšetrenie, zaevidovať do zdravotnej dokumentácie a ambulanciu pripraviť a dezinfikovať na ďalšieho pacienta," vysvetlil zubný lekár Peter Džupa s tým, že to nie je realistické. Množstvo ambulancií si podľa komory nedostatočné financovanie zo zdravotných poisťovní kompenzuje z čiastočne hradených výkonov, pri ktorých môže pacientovi naúčtovať viac. "V oblastiach s nižšími príjmami to nie je reálne a zubné ošetrenie sa stáva nedostupným, pretože zubní lekári sa koncentrujú v miestach s vyššími príjmami obyvateľstva," vysvetlila SKZL. Problematická situácia je podľa nej najmä v Banskobystrickom kraji či v okolí Levíc. Mnohí zubní lekári tiež podľa komory pre nedostatočné financovanie nechcú uzatvárať zmluvy so zdravotnými poisťovňami a pacient si tak starostlivosť musí hradiť sám. SKZL uviedla, že je v intenzívnom kontakte s Ministerstvom zdravotníctva (MZ) SR. "Momentálne sa dopĺňa katalóg zdravotných výkonov, ktorý je vo väčšej miere urobený, následne by malo prísť k naceneniu plne hradených výkonov," vysvetlil Moravčík. Otázkou však podľa neho zostáva, koľko peňazí bude štát schopný a ochotný na stomatologickú starostlivosť uvoľniť. Komora tiež žiada legislatívnu zmenu, ktorá zubným lekárom umožní splniť podmienky minimálneho personálneho zabezpečenia aj pomocou praktickej sestry - asistent. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies