ROZHOVOR: Profesor Krčméry vyvrátil viaceré dezinformácie o koronavíruse a očkovaní. Lockdown a plošné testovanie už o pár dní stabilizuje situáciu na Slovensku

NETKY.SK • 13 Január 2021, 12:59 • 2 min
ROZHOVOR: Profesor Krčméry vyvrátil viaceré dezinformácie o koronavíruse a očkovaní. Lockdown a plošné testovanie už o pár dní stabilizuje situáciu na Slovensku

BRATISLAVA – Profesor Vladimír Krčméry vyvracia mýty o vakcíne proti ochoreniu COVID-19. Ako uviedol pre redakciu netky.sk, vakcína je bezpečná, pričom pri súčasnom tempe očkovania po celom svete sa objavilo len veľmi málo prípadov, kedy sa u ľudí prejavili negatívne účinky. Tiež zdôraznil, že nikto v dôsledku vakcinácie nezomrel. Odborník sa tiež vyjadril k rôznym dezinformáciám a hoaxom týkajúcich sa nového koronavírusu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ako uviedol profesor infektológie Vladimír Krčméry, po vakcinácii sa cíti veľmi dobre a žiadne negatívne účinky sa v jeho prípade nedostavili. Medzi vianočnými sviatkami, kedy na Slovensko dorazili prvé vakcíny od spoločnosti Pfizer a BioNTech, sa stal úplne prvým Slovákom, komu bola vakcína poskytnutá.

 

Vakcína je bezpečná

Na otázku čo by odkázal Slovákom, ktorí sa obávajú očkovania z dôvodu krátkej klinickej štúdie odpovedal, že vývoj vakcíny začal už v roku 2015, kedy sa v Spojených arabských emirátochSaudskej Arábii objavilo vírusovo respiračné ochorenie spôsobené novým typom koronavírusu – MERS.

 

Dodal, že už v tom čase sa začali britské univerzity zaoberať tým, ako predísť možným pandémiám pri každoročných púťach v Mekke.

 

„Nezačalo sa s výskumom vakcíny proti koronavírusu pred rokom na zelenej lúke,“ skonštatoval profesor Krčméry. Tiež zdôraznil, že vakcína proti ebole, ktorá zasiahla v roku 2016 Konžskú demokratickú republiku a následn sa rozšírila do viacerých afrických štátov, bola vyvíjaná rok a pol, pričom práve vďaka očkovacej látke sa podarilo poraziť túto epidémiuzachrániť množstvo ľudských životov.

 

Mohlo by vás zaujímať: Po Krčmérym či Krajčím sa v nedeľu nechá zaočkovať aj prezidentka Zuzana Čaputová!

 

Negatívne účinky sa vyskytli, ale iba ojedinele

V posledných rokoch dochádza vo svete i na Slovensku k vlne antivakcinačných aktivít, ktoré spochybňujú očkovanie, preceňujú reakcie po očkovaní, alebo dávajú do príčinnej súvislosti s očkovaním niektoré závažné poruchy zdravia, najmä neurologického charakteru ako je autizmus či roztrúsená skleróza.

 

Vedecké štúdie pritom tieto pseudoargumenty už dlhé roky vyvracajú, to však neznamená, že dokážu aj zmazať pochybnosti, ktoré ich širitelia úspešne “zasiali“ v spoločnosti.

 

img

 

Ako ďalej uviedol profesor Krčméry, odborníci ani experti nemajú žiadne informácie o tom, že by na podanie očkovacej látky proti koronavírusu niekto zomrel. Dokonca nedošlo ani k vážnemu poškodeniu zdravia vplyvom očkovania.

 

Ako zdôraznil skúsený epidemiológ, aj napriek tomu, že na Slovensku či v Českej republike bol doposiaľ zaočkovaných menší počet osôb, v Spojených štátoch či Británii podstúpili vakcináciu už milióny ľudí. Negatívne účinky typu anafylaktického šoku sa prejavili iba v ojedinelých prípadoch.  

 

Kedy sa spustí kampaň za očkovanie?

Jedným z najlepších spôsobov, ako motivovať verejnosť k očkovaniu, je kampaň postavená na vplyvných a známych osobnostiach, ku ktorým ľudia vzhliadajú a podstúpili vakcináciu.

 

Čo bolo aj dôvodom, prečo očkovanie medzi prvými podstúpila aj prezidentka SR Zuzana Čaputová, viacerí členovia vlády ale aj odborná verejnosť, ktorá sa najčastejšie vyjadruje k epidemiologickej situácii na Slovensku.

 

img

 

„Všetci členovia konzília epidemiológov na ministerstve zdravotníctva a predstavitelia krízového štábu sa cez média snažíme propagovať očkovanie. Hlavná kampaň sa spustí, keď na Slovensko príde dostatok vakcíne pre všetkých záujemcov. Samozrejme sa jej rád zúčastním,“ okomentoval Krčméry situáciu okolo očkovacej kampane, ktorú sľubuje rezort zdravotníctva.  

 

Anglický kmeň koronavírusu je infekčnejší

Koncom minulého roka sa začali objavovať informácie okolo silnejšej mutácie nového koronavírusu, ktorú potvrdili vo Veľkej Británii.

 

V reakcii na túto skutočnosť tak na niekoľko dní došlo k úplnému kolapsu na britských hraniciach, kde uviazli tisícky motoristov s cieľom zabrániť rozšíreniu tohto anglického kmeňa na európsky kontinent.

 

Aj napriek rozsiahlym opatreniam sa tento zmutovaný vírus, dostal až na Slovensko, kde ho po prvý krát odhalili laboratória na východe Slovenska.

 

img

 

Tak ako odborníci varovali, je omnoho infekčnejší ako “pôvodný“, čo potvrdil aj profesor Krčméry. „Šíri sa trochu rýchlejšie, lebo má kratšiu inkubačnú dobu. Nemá však vyššiu ale skôr nižšiu mortalitu, pretože vírus chce v populácii prežiť čo najdlhšie. Podobný scenár sme už zažili aj s epidémiou SARS v Číne v roku 2003 a MERS v Abú Dhabí z roku 2017,“ vysvetlil Krčméry.

 

Zároveň potvrdil, že vakcína od spoločnosti Pfizer a BioNTech je účinná aj proti tomuto “anglickému kmeňu“.  Zároveň sa vyjadril aj k predstavenému plánu, ktorý navrhli britskí odborníci.

 

Podstatou návrhu je, aby sa v prvej fáze neočkovalo dvoma dávkami, ale všetky dávky boli využité na vakcináciu čo najväčšej časti populácie.

 

Podľa Krčméryho ide o zaujímavý scenár, ktorý tak pomôže znížiť tlak na už aj tak preťažený zdravotnícky systém. „Už po prvej dávke u tých niekoľko jedincov, čo sa stihli pred druhou dávkou nakaziť bolo málo a mali omnoho ľahší priebeh. Zatiaľ sa však držíme odporúčania WHO ako aj samotných výrobcov, čo znamená, že ľuďom poskytneme dve dávky vakcíny,“ zareagoval profesor.

 

Dodal, že ak bude dostatok vakcínsamozrejme aj záujem o očkovanie najmä zo strany rizikových skupín, je možné, že už do Veľkej noci sa budeme môcť vrátiť k normálnemu životu bez výraznejších obmedzení.

 

img

 

Aby malo očkovanie význam, experti hovoria o 60-70% zaočkovaných ľudí, vtedy by sa dalo hovoriť o úspešne vyhratom boji proti pandémii koronavírusu. Čo sa však stane, ak sa nechá zaočkovať iba 40% ľudí, tak ako ukazujú prieskumy verejnej mienky?

 

Odborník na epidémie hovorí, že zbaviť sa opatrení nebude také jednoduché. Zároveň aj 40% zaočkovaných ľudí je viac, ako keby vakcínu odmietla väčšina populácie.

 

Krčméry tvrdí, že v prípade, ak by vakcináciu podstúpilo menej ako 50 percent obyvateľstva, aspoň sa tak uvoľní tlak na nemocnicepreťažený zdravotnícky personál.

 

Mohlo by vás zaujímať: Prvý Slovák je zaočkovaný!

 

Koronavírus nie je biologická zbraň

Na sociálnych sieťach sa žiaľ úspešne ujala myšlienka konšpirátorov, ktorí tvrdia, že koronavírus bol vyvinutý v laboratóriu s cieľom vyvraždiť časť svetovej populácie.

 

Zároveň tvrdia, že ide o biologickú zbraň. Ako vysvetľuje profesor Krčméry, o žiadnu biologickú zbraň nejde, pretože koronavírusy nespĺňajú ani jedu z piatich definícií pre biologické zbrane, takže je to takmer vylúčené.

 

Zároveň sa vyjadril aj k hoaxom, ktoré spochybňujú vyvinutú vakcínu farmaceutickými spoločnosťami s cieľom ublížiť ľuďompoškodiť ich zdravie.

 

img

 

„Žiadna vakcína, čo nemá aspoň 90 percentnú účinnosť a minimum nežiadúcich účinkov sa jednoducho nepredá, dokonca ani neprejde registráciou,“ zdôraznil Krčméry.

 

Na záver sa odborník vyjadril aj k vážnej epidemiologickej situácii v okrese Nitra. Na otázku či hrozí v tejto najzamorenejšej časti Slovenska uplatňovanie vojenskej medicíny povedal, že tento najhorší scenár zatiaľ nie je na programe v najbližších dňoch či týždňoch.

 

„Transformácia galantskej nemocnice a možnosť transformácie ďalších nemocníc, pomôže spolu s plošným testovaním a lockdownom do 10 dní stabilizovať aktuálny stav,“ uzavrel Krčméry.

 

Prečítajte si tiež: Minister obrany bojuje s koronavírusom už desiaty deň. Ľudí vyzval, aby sa nechali zaočkovať a vyhli sa zbytočnému utrpeniu

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies