Zoznámte sa s Emily, tajuplným elektrickým GT, ktoré vyvinuli za 10 mesiacov inžinieri Saabu

NETKY.SK • 3 Máj 2023, 17:30 • 2 min
Zoznámte sa s Emily, tajuplným elektrickým GT, ktoré vyvinuli za 10 mesiacov inžinieri Saabu

VÄSTERGÖTLAND - Švédska elektromobilová spoločnosť NEVS odhalila nové elektrické GT s názvom Emily. Tajne ho navrhla, vyvinula a vyrobila len za krátkych 10 mesiacov. Jeho jazdné vlastnosti si pochvaľuje aj švédsky automobilový inžinier Christian von Koenigsegg.

slovakia

left justify in out

Vo svete elektromobilov sa objavila nečakaná novinka. Elektromobilová spoločnosť NEVS odhalila nové elektrické GT s názvom Emily, ktoré tajne navrhla, vyvinula a vyrobila len za 10 mesiacov. Pripomenieme, že NEVS (National Electric Vehicle Sweden) získal Saab v roku 2012 po bankrote firmy.

 

Neskôr čínsky realitný gigant Evergrande Group prevzal kontrolu nad NEVS v roku 2019, ale čoskoro sa dostal do vlastných finančných problémov. Napriek úsiliu predať spoločnosť bola začiatkom tohto roka nútená ,,prepnúť sa" do režimu hibernácie, aby sa vyhla kolapsu. Majitelia si už aj mysleli, že to bude koniec, no minulý týždeň programový riaditeľ NEVS Peter Dahl na LinkedIn napísal: „Konečne môžeme odhaliť jeden zo všetkých tajných projektov, na ktorých NEVS pracuje. Myslím, že si naozaj nikto nemyslel, že za menej ako desať mesiacov bude možné prejsť od čistého papiera k riadeniu áut. Ale s úžasným a oddaným tímom je všetko možné, tak sme to dokázali!“

 

img

čisté línie nového elektrického GT Emily

 

Podľa správ vo švédskych publikáciách Auto Motor Sport a Carup je Emily GT schopná prejsť viac ako 1 000 km na jedno nabitie vďaka svojej obrovskej 175 kWh batérii

 

Medzitým štyri elektromotory s výkonom 121 koní namontované na každom kolese poskytujú celkový výkon 484 koní. V príprave je aj vysokovýkonná verzia s výkonom 644 koní a krútiacim momentom 1 623 Nm.

 

Na projekte, ktorý sa začal v decembri 2019 a donedávna bol klasifikovaný ako tajný, údajne pracovalo približne 350 inžinierov a technikov. Pôvodný plán bol postaviť 20 prototypov, ale kvôli pandémii bolo vyrobených len šesť.

 

img

zadné svetlomety modelu Emily, ktoré značne vynikajú

 

Zopár jednotlivcom sa podarilo tento model už aj otestovať. Tí nezahŕňajú nikoho iného, než slávneho švédskeho automobilového inžiniera Christiana von Koenigsegga. ,,Môj prvý dojem? Veľmi upokojujúce auto," povedal Koenigsegg. "Vektorovanie krútiaceho momentu, naozaj to cítiš. Som veľmi, veľmi ohromený."

 

Automobil údajne navrhnutý známym (nemenovaným) talianskym dizajnérom a vyvíjaným okrem iného i s podporou športovej značky Koenigsegg mal mať taký dobrý systém vektorovania krútiaceho momentu, že bol schopný zatáčať aj bez použitia volantu. Pokiaľ ide o neodpruženú hmotu kolies s elektromotormi, tú mal podľa Petera Dahla, eliminovať vzduchový podvozokadaptívne tlmiče. Presný prenos výkonu na kolesá a ovládateľnosť potom pre švédsku stránku Carup popísal ako prechod z bežných lyží na carvingové.

 

Nová generálna riaditeľka NEVSu, Nina Selander, aktuálne hľadá pre projekt Emily GT kupca a vyzvala všetky zainteresované strany, aby ich spoločnosť kontaktovali. „Je na predaj,“ odkázala prostredníctvom médií a dodala, že má radosť, že mohla vývojový prototyp ukázať svetu. Peter Dahl tvrdí, že vozidlo potrebuje ešte zhruba rok a pol práce, aby bolo pripravené na sériovú výrobu.

 

Pozrite si obdivuhodné jazdné vlastnosti tohto elektromobilu v nasledovnom videu.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies