Stredoeurópska vysoká škola v Skalici končí. Študenti budú hľadať iné alternatívy, ako ukončiť svoje štúdium

NETKY.SK • 1 Júl 2021, 21:13 • 2 min
Stredoeurópska vysoká škola v Skalici končí. Študenti budú hľadať iné alternatívy, ako ukončiť svoje štúdium

BRATISLAVA – Vláda na stredajšom rzasadnutí odobrala štátny súhlas na pôsobenie súkromnej Stredoeurópskej vysokej škole (SEVŠ) v Skalici.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR na vláde argumentovalo tým, že škola porušovala povinnosti ustanovené zákonom o vysokých školách a aj povinnosti vyplývajúce z vlastných vnútorných predpisov.

 

Škola odignorovala viacero povinností
Rezort upozornil, že škola neaktualizuje údaje v registri zamestnancov, v centrálnom registri študentov a tiež neuložila výročnú správu o hospodárení do verejnej časti registra účtovných závierok za rok 2018 a 2019.

 

Rovnako nezverejnila študijný poriadok, zásady výberového konania, pracovný či organizačný poriadok a ani zásady volieb do akademického senátu.

 

SEVŠ v Skalici nemá zverejnený ani Harmonogram pre akademické roky 2019/2020 a 2020/2021. Rezort tiež konštatoval, že vysoká škola nepreukázala riadny priebeh výučbového procesu.

 

Študenti musia doštudovať na inej škole
Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) študentom SEVŠ odkázal, aby si zaistili nejakým spôsobom pokračovanie štúdia. Podotkol, že ministerstvo nevie, koľkých študentov sa dotkne zrušenie tejto školy, keďže im SEVŠ neposkytla žiadané informácie.

 

Študentom sa zároveň za školu ospravedlnil, no dodal, že museli urobiť tento krok.„Prosím študentov, aby si vyriešili svoju situáciu v ostatných vysokých školách. Keďže Slovenská rektorská konferencia vie o tejto situácii, jednotliví rektori by mali byť pri posudzovaní žiadostí ozaj veľmi ústretoví,“ povedal.

 

Študenti budú pokračovať v rámci vydokladovania jednotlivých skúšok či splnenia povinností, ktoré má ich vybraná škola nastavené.

 

Prečítajte si tiež: Tejto vysokej škole sa radšej vyhnite. Ministerstvo chce ukončiť jej činnosť!

 

V Skalici získal titul Mgr. Kollár či Krištúfková
Absolventmi SEVŠ sú aj predseda parlamentu Boris Kollár a poslankyňa Petra Krištúfková (obaja Sme rodina). Obaja v minulosti čelili kauzám okolo ich záverečných prác.

 

Kollár v reakcii na informáciu, že je jeho diplomová práca plagiát, 26. júna 2020 vyhlásil, že kým bude v politike, nebude používať titul magister.

 

Zároveň však zopakoval, že jeho diplomová práca je v poriadku, čo v stanovisku potvrdila aj SEVŠ v Skalici.„Na každej strane mojej diplomovej práce som citoval správne, rovnako správne som uvádzal aj zdroje,“ obhajoval sa v tom čase Kollár.

 

Na to, že mala Krištúfková v roku 2019 svoju bakalársku prácu kompletne okopírovať, upozornil ekonóm a bývalý predseda strany Spolu – občianska demokracia Miroslav BeblavýŠtátny súhlas bol SEVŠ udelený v novembri 2005.

 

Mohlo by vás zaujímať: SaS vyzýva Kollára aby rezignoval na funkciu predsedu NRSR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies