Zomrel zlatý strelec Uruguaja z MS 1950 Alcides Edgardo Ghiggia

NETKY.SK • 17 Júl 2015, 09:08 • 2 min
Zomrel zlatý strelec Uruguaja z MS 1950 Alcides Edgardo Ghiggia

MONTEVIDEO - Alcides Edgardo Ghiggia, zlatý strelec futbalistov Uruguaja vo finále majstrovstiev sveta 1950 proti Brazílii, je po smrti. Zomrel vo štvrtok vo veku 88 rokov na srdcový infarkt, informoval o tom jeho syn Arcadio.

slovakia

left justify in out

Zásluhou Ghiggiu a jeho gólu na 2:1 sa Uruguaj stal druhýkrát majstrom sveta a zarmútil takmer 200 000 fanúšikov na najväčšom štadióne sveta Maracane v brazílskom Riu de Janeiro. Táto brazílska prehra vošla do histórie futbalu pod názvom "Maracanazo".

 

"Iba traja ľudia dokázali umlčať Maracanu. Boli nimi pápež, Frank Sinatra a ja," povedal Ghiggia po pamätnom víťaznom góle vo finále MS 1950.

 

Bol posledným žijúcim uruguajským hráčom z pamätného finále a zomrel presne v deň 65. výročia tohto zápasu.

 

Keď sa Ghiggia dožil 80 rokov, uruguajský kongres z neho aj oficiálne urobil národného hrdinu. Prakticky celý život mu ľudia v jeho okolí pripomínali obrovské zásluhy na rozvoji uruguajského futbalu. "Naplnilo ma to hrdosťou a stalo sa nezabudnuteľným. Vtedy na Maracane to bol jednoznačne najväčší okamih môjho života," povedal vtedy Ghiggia.

 

Prezident Uruguaja Tabare Vázquez po zverejnení informácie o Ghiggiovej smrti verejne kondoloval jeho rodine, ale aj všetkým obyvateľom krajiny. Tréner národného tímu Óscar Tabárez sa pridal: "Znamenal veľmi veľa pre všetkých Uruguajčanov. Jeho futbalová kariéra, líderstvo a osobnosť v nás všetkých zanechajú navždy hlbokú pečať," uviedol Tabárez.

 

Napriek vyššie spomenutým zásluhám sa Ghiggia stal legendou bez toho, aby prekonával národné rekordy v počte gólov či reprezentačných štartov. Za národný tím odohral iba 12 zápasov a strelil v nich 4 góly - všetky na MS 1950.

 

Ghiggia sa narodil 22. decembra 1926 a vo futbale sa stal z neho pravý krídelník, ktorý sa vedel stiahnuť aj do defenzívy. V profikariére hrával za Peňarol Montevideo a Danubio Montevideo, ale vzhľadom na svojich talianskych predkov aj v AS Rím a AC Miláno. Okrem Uruguaja (1950 - 1952) reprezentoval aj Taliansko. V rokoch 1957 - 1959 odohral za "azúrových" 5 zápasov s bilanciou 1 gól.

 

Keď v roku 2009 na Maracane odliali do plastovej formy podobu jeho chodidla a pridali ju k velikánom svetového futbalu typu Pelého či Beckenbauera, starého pána to dojalo. Tri roky predtým ho ocenili špeciálnou Zlatou kopačkou v kategórii legiend. Na minuloročných majstrovstvách sveta v Brazílii sa Ghiggia pridal ku kritikom krajana Luisa Suáreza, ktorý pohryzol talianskeho súpera Giorgia Chielliniho. "Je to výborný hráč, ale robí veci, ktoré nie sú v súlade so statusom hráča a reprezentanta. Verím, že FIFA ho potrestá,“ povedal pred rokom dnes už nebohý Ghiggia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies