Zomrel Jevgenij Džugašvili, vnuk sovietskeho vodcu Josifa Stalina

NETKY.SK • 23 December 2016, 09:16 • 2 min
Zomrel Jevgenij Džugašvili, vnuk sovietskeho vodcu Josifa Stalina

MOSKVA - Vo veku 80 rokov zomrel vo štvrtok v Moskve vyslúžený armádny plukovník Jevgenij Džugašvili, vnuk niekdajšieho sovietskeho vodcu Josifa Stalina, ktorý bol známy svojimi politickými aktivitami. Syn Jakova Džugašviliho, najstaršieho zo Stalinových detí, tiež podával opakovane na súdoch žaloby, ktorými sa snažil bojovať proti údajnému očierňovaniu mena starého otca.

slovakia

left justify in out

O jeho úmrtí informovala agentúra TASS s odvolaním sa na lekárov.

 

Najnovší neúspech zažil Džugašvili v októbri, keď zamietli jeho sťažnosť na obsah nových učebníc dejepisu pre ruské školy. Masakra príslušníkov poľskej armády a inteligencie, ktorá sa odohrala v roku 1940 v Katyni a Sovietsky zväz ju kedysi pripisoval nacistom, je v nich totiž spájaná so Stalinovým režimom.

 

Jevgenij Džugašvili bol jediným z ôsmich vnukov Stalina, ktorý splnil jeho sen a stal sa dôstojníkom z povolania. Na vojenskej akadémii vyštudoval za špecialistu na rádiové spojenie, niekoľko rokov pracoval aj na sovietskom kozmickom programe. Neskôr vyštudoval históriu a ako docent prednášal na vojenských vysokých školách. Žil striedavo v Moskve a v Tbilisi.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies