REPORTÁŽ: Sulík sa vyjadril, ako pokračuje výstavba 3. a 4. bloku v Mochovciach

NETKY.SK • 2 December 2020, 21:25 • 2 min
REPORTÁŽ: Sulík sa vyjadril, ako pokračuje výstavba 3. a 4. bloku v Mochovciach

Jadrová bezpečnosť počas výstavby 3. a 4. bloku v elektrárni Mochovce nie je v ohrození. Tretí blok je už takmer hotový, absolvovali sa tu aj bezpečnostné skúšky. Vyjadril sa tak minister hospodárstva SR a predseda vládnej SaS Richard Sulík.

slovakia

left justify in out

 

"Každá jedna skúška je odsúhlasená Úradom pre jadrový dozor. Za posledných 6 mesiacov tam došlo k výraznému pokroku," vyjadril sa minister hospodárstva SR. 

 

Tretí blok je podľa vyhlásení už pripravený na spustenie. Začne sa dovážať palivo a pomaly sa môže spúšťať aj reaktor. Ohľadom štvrtého bloku si budeme musieť ešte počkať minimálne dva roky. Zajtra (3.12.) plánuje Sulík ďalšiu návštevu tejto jadrovej elektrárne.

 

"Naozaj môžem všetkých ubezpečiť, že žiaden z problémov sa netýka bezpečnosti," povedal Sulík. 

 

img

 

Podiel na vlastníctve 

Výstavbu blokov kontroluje spoločnosť Slovak Power Holding BV (SPH), v ktorej polovicu akcií vlastní taliansky Enel a druhú polovicu spoločnosť EPH Daniela Křetínskeho. Štát vlastní 34 % akcií SE a má iba kontrolné právomoci. Pôvodné termíny dostavby mochovských jadrových blokov boli roky 2012, resp. 2013. Termíny sa však pre opodstatnené aj neopodstatnené dôvody viackrát posúvali.

 

img

 

Suma sa navyšovala 

Dostavba v Mochovciach by nás mala stáť zhruba 5,7 miliardy eur. Táto suma však nebola prvopĺánová. n azačiatku výstavby sa hovorilo o 3 miliardách eur. V súčasnej dobe to vyzerá tak, že k navyšovaniu na 6 miliárd sa nebudeme približovaž ani zďaleka.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona