Zomrel filmový historik Karel Čáslavský

NETKY.SK • 2 Január 2013, 12:09 • 2 min
Zomrel filmový historik Karel Čáslavský

Zomrel filmový historik Karel Čáslavský - Kultúra Zrejme najznámejší český filmový historik súčasnosti Karel Čáslavský zomrel dnes ráno vo veku 76 rokov po ročnom pobyte v nemocnici. Portálu iDNES.

slovakia

left justify in out

imgZrejme najznámejší český filmový historik súčasnosti Karel Čáslavský zomrel dnes ráno vo veku 76 rokov po ročnom pobyte v nemocnici. Portálu iDNES.cz to potvrdila Bohuslava Holubová z Českej televízie.

Čáslavský je známy najmä ako autor a spolumoderátor súťažného programu Videostop, ktorý v Československej televízii uvádzal od roku 1985 spoločne s Janom Rosákom.

Ďalším jeho divácky obľúbeným projektom bol strihový program Hľadanie strateného času, v ktorom v Českej televízii predstavoval historické lahôdky z filmového archívu na jednu tému. Program sa vysielal v rokoch 1992-2012.

Už predtým, ako sa stal tvárou televíznej obrazovky, bol Čáslavský autorom populárneho cyklu Komik a jeho svet, v ktorom sa uvádzali scénky z nemých grotesiek. 

Karel Čáslavský sa narodil 28. januára 1937 v Lipnici nad Sázavou. Vyštudoval Strednú filmovú školu v Čimeliciach, od roku 1956 bol zamestnaný vo Filmovom štúdiu Barrandov ako asistent produkcie a neskôr ako asistent réžie. Na tomto poste sa podieľal aj na natáčaní muzikálu Kdyby tisíc klarinetů. Od roku 1963 bol zamestnancom Národného filmového archívu. 

Bol držiteľom niekoľkých ocenení. V roku 2009 ho uviedli do Dvorany slávy ankety TýTý. V roku 2002 dostal Čestnú medailu T. G. Masaryka.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies