Na Myjave sa uskutočnia Dni sliviek

NETKY.SK • 29 August 2023, 11:30 • 2 min
Na Myjave sa uskutočnia Dni sliviek

Myjava-Okresné mesto v Trenčianskom kraji bude onedlho rozvoniavať slivkovými dobrotami od výmyslu sveta

slovakia

left justify in out

August je pre ovocinárov a milovníkov kôstkovín znamením, že sa bude oberať. Počas tohto mesiaca štartuje už tradičné "slivkobranie". Milovníci tohto ovocia si prídu na svoje, zavaria si ho do kompótov,  napečú koláče alebo aj uvaria sladký džem. Okrem toho sa môžu vybrať aj na myjavské Dni sliviek. 

 

 

Gazdovský dvor v myjavskej mestskej časti Turá Lúka sa v sobotu 9. septembra stane dejiskom podujatia nazvaného Dni sliviek. TASR o tom informovala Eva Čmelová z Centra tradičnej kultúry v Myjave. Ide už o 14. ročník podujatia, ktoré je zamerané na prezentáciu a revitalizáciu tradičného ovocinárstva, prednostne na pestovanie a spracovanie sliviek v myjavskom regióne.

 

"Cieľom podujatia je uchovávať, obnovovať a propagovať tú časť kultúrneho dedičstva, ktorá sa zaoberá problematikou tradičného ovocinárstva, jeho vplyvom na tradičnú stravu regiónu a tiež upriamuje pozornosť na výrobu destilátov v dedinskom prostredí," uviedla Čmelová. Súčasťou podujatia budú prednášky, filmové premietania, ukážky prípravy ovocných koláčov, slivkových gúľ a iných regionálnych špecialít, ovocná tržnica či riadená degustácia destilátov.

"Súčasťou podujatia bude aj kultúrny program, v ktorom sa predstavia Piechovská muzika a Prietržskí heligonkári. V stodole bude pripravené premietanie etnografického filmu Bielokarpatský ovocný poklad. Biele Karpaty totiž nie sú len útočiskom pre tisíce druhov rastlín a živočíchov, ale aj pre stovky starých a krajových odrôd ovocia," doplnila Čmelová. V dňoch 11. až 14. septembra 2023 bude pre deti materských škôl pripravené sprievodné podujatie Varenie slivkového lekváru tradičným spôsobom.

 

Dni sliviek pripravili Centrum tradičnej kultúry Myjava, mesto Myjava a nezisková organizácia Rozvoj cestovného ruchu myjavských kopaníc s podporou Trenčianskeho samosprávneho kraja a Fondu na podporu umenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies