Zomrel bývalý kapitán československej reprezentácie a tréner Karel Gut

NETKY.SK • 6 Január 2014, 13:34 • 2 min
Zomrel bývalý kapitán československej reprezentácie a tréner Karel Gut

PRAHA - O jeho úmrtí informoval Český zväz ľadového hokeja (ČSLH), na ktorého čele stál v rokoch 1994 až 2004.

slovakia

left justify in out

Vo veku 86 rokov zomrel po dlhej chorobe bývalý československý hokejový reprezentant a úspešný tréner Karel Gut. O jeho úmrtí informoval Český zväz ľadového hokeja (ČSLH), na ktorého čele stál v rokoch 1994 až 2004.

Podľa súčasného zväzového prezidenta Tomáša Krála stratil český hokej veľkú osobnosť. "Karel Gut bol všeobecne rešpektovanou osobnosťou nášho i medzinárodného hokeja. Desaťročie, počas ktorého stále na čele zväzu, bolo najúspešnejším obdobím českého hokeja a v mnohom mu vďačíme," uviedol Král pre portál iDnes.cz.

Niekdajší vynikajúci obranca s ofenzívnym herným prejavom je členom Siene slávy Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) i Siene slávy českého hokeja. Ako čestný predseda ČSLH sa aj po odchode z funkcie zúčastňoval na všetkých rokovaniach výkonného výboru.

V 50-tich rokoch viedol Gut národné mužstvo ako kapitán, v 114 reprezentačných štartoch dal ako obranca 35 gólov. V roku 1955 ho vyhlásili za najlepšieho zadáka MS. Gut, ktorý strávil 11 sezón v pražskej Sparte, sa ako hráč predstavil na troch zimných olympijských hrách a šiestich svetových šampionátoch, pričom na MS vybojoval tri bronzové medaily. Na zlato siahol až ako tréner, československú reprezentáciu doviedol k titulom v rokoch 1976 a 1977. Vo funkcii predsedu zväzu si vychutnal aj ďalšie štyri české tituly z MS a zlato z OH v Nagane.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies