Zo Sýrie vyviezli už tretinu chemických zbraní

NETKY.SK • 4 Marec 2014, 15:56 • 2 min
Zo Sýrie vyviezli už tretinu chemických zbraní

SÝRIA - Damask predložil pozmenený plán predpokladajúci zavŕšenie vývozu chemikálií z krajiny do konca apríla.

slovakia

left justify in out

Sýria vyviezla zo svojho územia už približne tretinu chemického arzenálu, ktorý má byť na základe rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN zneškodnený do konca júna. V utorňajšom vyhlásení o tom informovala medzinárodná Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW) so sídlom v Haagu, ktorá na proces likvidácie dohliada. Damask podľa neho doteraz odovzdal šesť zásielok toxických činidiel deklarovaných organizácii po uzavretí minuloročnej dohody medzi Ruskom a USA. Režim sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada na chemické odzbrojenie pristúpil v záujme odvrátiť prípadný vojenský zásah zo strany USA, ktorý mal byť reakciou na použitie chemických zbraní proti civilistom.

 

Podľa OPCW je potvrdené, že do sýrskeho prístavu Ládikíja smerujú ďalšie dve zásielky, ktoré zlikvidujú na palube americkej lode Cape Ray a v komerčných zariadeniach na území Británie a Nemecka. Organizácia tiež potvrdila, že Sýria predložila pozmenený plán predpokladajúci zavŕšenie vývozu chemikálií z krajiny do konca apríla. Návrh je predmetom zasadnutia výkonnej rady OPCW, ktoré sa začalo v utorok ráno. Západní predstavitelia však tvrdia, že podmienkou dodržania júnového termínu likvidácie je vyvezenie všetkých deklarovaných zložiek chemických zbraní už do konca marca. Sýria tak mala pôvodne urobiť do 5. februára, napriek omeškaniu však tamojšia vláda ubezpečila, že celkové chemické odzbrojenie stihne v stanovenej lehote. 

 

Sýrske opozičné médiá v pondelok informovali o ďalšom prípade, keď provládne sily použili proti povstalcom chemické zbrane. Útok sa údajne odoral v meste Adrá a mali pri ňom zahynúť štyria islamistickí bojovníci, ktorí sa ukryli v podzemí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies