Zo školských lavíc do cely policajného zaistenia. Pozor na vekovú hranicu trestnej zodpovednosti 14 rokov!

NETKY.SK • 3 Apríl 2024, 15:30 • 2 min
Zo školských lavíc do cely policajného zaistenia. Pozor na vekovú hranicu trestnej zodpovednosti 14 rokov!

Po veľkonočných prázdninách sa do školy nevrátil 14-ročný Martin a ani 15-ročný Jozef. Obaja sa momentálne nachádzajú v cele a čelia obvineniu zo zločinu lúpeže spáchaného formou spolupáchateľstva a zločinu vydierania.

slovakia

left justify in out

Podľa doposiaľ zistených informácií menovaní mali uplynulý piatok 29. marca poškodeného chlapca nútiť k ospravedlneniu, za ich predošlé nedorozumenie, a taktiež mu mali pod hrozbou zabitia prikázať odovzdať im finančnú hotovosť. Následne o dva dni v nedeľu 31. marca na ulici Jána Stanislava v Bratislave mal 14-ročný Martin ďalšieho poškodeného chlapca ohrozovať airsoftovou zbraňou zn. Glock 19 a 15-ročný Jozef mal voči tomuto poškodenému vytiahnuť slzný sprej. Poškodenému po vyhrážkach mali následne zobrať cez plece prevesenú kapsičku.

Obaja menovaní boli v pondelok 1. apríla obmedzení na osobnej slobode a eskortovaní na príslušný útvar PZ. Po vykonaní potrebných úkonov boli prevezení do cely policajného zaistenia. Zo strany vyšetrovateľa Okresného riaditeľstva PZ v Bratislave IV bol spracovaný podnet k ich väzobnému stíhaniu.

V súvislosti s uvedeným prípadom polícia pripomína, že Trestný zákon považuje za zbraň aj repliku zbrane a napodobeninu zbrane! To znamená, že ak páchateľ pri konaní voči poškodenej osobe použitie čo i len "hračkársku zbraň", je jeho čin v zmysle Trestného zákona posudzovaný ako trestný čin spáchaný so zbraňou!

Aj keď Trestný zákon prihliada na vekovú hranicu, je potrebné si pamätať, že pri dovŕšení štrnásteho roku veku vzniká trestná zodpovednosť!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj: Ministerstvo vnútra SR, Foto: Facebook / Polícia SR - Bratislavský kraj
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies