Pobrexitová dohoda medzi EÚ a Veľkou Britániou je stále reálna

NETKY.SK • 19 Október 2020, 07:34 • 2 min
Pobrexitová dohoda medzi EÚ a Veľkou Britániou je stále reálna

LONDÝN - Spojené kráľovstvo chce napriek súčasnej patovej situácii aj naďalej dosiahnuť dohodu o obchodných vzťahoch s Európskou úniou po brexite, uviedol vysokopostavený britský minister pred pondelkovými novými rozhovormi.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Nádej ešte je 

Londýn stanovil za konečný termín pre dohodu minulotýždňový summit EÚ a britský premiér Boris Johnson vyhlásil, že je pripravený rokovania ukončiť a prichystať sa na brexit bez dohody. Jeho minister a šéf úradu vlády Michael Gove však v nedeľu uviedol, že stále dúfa v dohodu. V televíznych rozhovoroch povedal, že dvere sú naďalej "pootvorené", ak by EÚ bola ochotná zmeniť svoj postoj.

 

img

 

Obe strany sa nezhodujú v otázkach pravidiel hospodárskej súťaže, dohľadu nad ich uplatňovaním a tom, aký prístup budú mať rybárske flotily z EÚ k britským vodám.

 

Ako s Kanadou

Británia chce znovu získať suverenitu nad svojimi vodami a odmieta právny dohľad EÚ, pričom zdôrazňuje, že chce mať jednoduchú obchodnú dohodu, akú Únia podpísala s Kanadou. EÚ však tvrdí, že postavenie Británie je úplne iné, ako v prípade Kanady.

 

img

 

"Chcem dohodu," povedal Gove v nedeľu pre televíziu Sky News. "Rád by som ju uzavrel, ale na to, aby vznikla, musia obe strany urobiť kompromis," dodal s tým, že "EÚ to momentálne nerobí". Podľa jeho slov sa dokonca nezdá, že by to Brusel s dohodou myslel seriózne.

 

Hlavný vyjednávač EÚ Michel Barnier a jeho britský partner David Frost budú v dnešných hodinách podľa Európskej komisie (EK) diskutovať o štruktúre rozhovorov. "Na rade je on," povedal Gove o Barnierovi.

 

img

 

Dohoda je kľúčová 

Nedosiahnutie dohody by znamenalo, že obchod medzi Britániou a EÚ by prebiehal na základe podmienok Svetovej obchodnej organizácie (WTO), a teda s kvótami a vyššími clami, čo by mohlo mať ničivý účinok na hospodárstva už oslabené pandémiou.

 

Vláda veľkej Británie avizovala, že tento týždeň vyzve britské firmy, aby urýchlili prípravy na nový colný režim. V najbližších dňoch chce spustiť informačnú kampaň pod heslom "Čas sa kráti".

 

img

 

Gove sa medzitým počas dnešného dňa stretne s podpredsedom EK Marošom Šefčovičom, aby pokračovali v rozhovoroch o implementácii dohody o vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ, ku ktorému došlo koncom januára.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies