Znovuotvorenie letiska v Bruseli komplikuje štrajková pohotovosť policajtov

NETKY.SK • 1 Apríl 2016, 18:23 • 2 min
Znovuotvorenie letiska v Bruseli komplikuje štrajková pohotovosť policajtov

BRUSE - Termín znovuotvorenia medzinárodného letiska Zaventem v Bruseli, ktoré je mimo prevádzky od teroristického útoku z 22. marca, nie je známy ani po dnešnom zasadaní belgickej Rady pre národnú bezpečnosť.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Belgický vicepremiér Kris Peeters po zasadaní rady povedal, že najskôr treba počkať na výsledky rokovaní s odborármi. Pre televíziu RTBF uviedol, že letisko nie je možné otvoriť už v sobotu, hoci podľa jeho predstaviteľov je technicky pripravený na obnovenie prevádzky v rozsahu 800 odbavených cestujúcich za hodinu.

 

Letisková polícia v otvorenom liste adresovanom nadriadeným vyjadrila nespokojnosť s "nezvládnutím bezpečnosti na letisku Zaventem". Policajti v rámci bezpečnostných opatrení požadujú zriadenie rýchlej zásahovej jednotky, otvorenie pobočky federálnej polície na letiskách, ktorá by mala na starosť vybavovanie sťažností, riešenie trestných činov na letisku, ako aj zavedenie pravidelných hliadok.

 

Signatári listu upozornili na "relatívne vysoký" podiel pracovníkov s kriminálnou minulosťou, ktorí pôsobia napríklad ako manipulátori s batožinou alebo sa pohybujú v "citlivých" oblastiach letiska. Podľa jej odporúčania treba zaviesť prísnejší skríning pracovných odznakov, aktívne monitorovanie problémových zamestnancov a prepustenie tých, ktorí boli spájaní s terorizmom.

 

Policajti z letiska upozornili, že odkedy bola v krajine zvýšená úroveň teroristických hrozieb, takmer každý deň svojim nadriadeným hlásili nedostatky v oblasti bezpečnosti.

 

Policajná odborová centrála SLFP vo štvrtok večer upozornila, že vstupuje do štrajkovej pohotovosti kvôli útokom z 22. marca. Rozhodnutie padlo po rokovaniach medzi zástupcami odborov a predstaviteľmi ministerstva vnútra a spravodlivosti.

 

"Opatrenia navrhované zo strany úradov sú nedostatočné a nespĺňajú očakávania pracovníkov letiskovej polície," uvádza sa v stanovisku SLFP.

 

K policajtom sa dnes s prejavmi nespokojnosti pripojili aj odbory zastupujúce zamestnancov letiska, ktoré takisto pranierujú bezpečnostné nedostatky. Zodpovední podľa nich zanedbali vytvorenie bezpečných pracovných miest na letisku.

 

Rade pre národnú bezpečnosť predsedá belgický premiér Charles Michel a jej členmi sú významní členovia jeho vládneho kabinetu, ako aj vedúci predstavitelia polície a ďalších bezpečnostných zložiek.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies