Odborníčka radí: Ako odstrániť nežiaduce fľaky na koži?

NETKY.SK • 18 September 2022, 10:23 • 2 min
Odborníčka radí: Ako odstrániť nežiaduce fľaky na koži?

BRATISLAVA - Po lete sa na našej koži môžu vyskytnúť neestetické tmavé fľaky, hyperpigmentácie. Ako ich odstrániť radí skúsená dermatologička, doktorka Alexandra Rozborilová z Kliniky Esthetic v Bratislave.

slovakia

left justify in out

,,Ak by som mala po lete povedať jednu tému, s ktorou ma najčastejšie oslovujete v mojej poradni, boli by to určite nežiadúce hyperpigmentácie.  Nemyslím teraz rôzne znamienka, ktoré musí vyšetriť kožný lekár dermatoskopom a pri zmenách tvaru, okrajov, veľkosti, chirurgicky vyrezať a poslať na histologické vyšetrenie. Myslím tým tie otravné mapy, kroré sa tvoria na čele, lícach, brade nad hornou perou, ale aj na chrbtoch rúk a neohrozujú Vás na živote, ale strpčujú Vám život,´´ hovorí na úvod renomovaná odborníčka.

,,Viacerí voláte po odporučení účinného krému ktorý pigmentácie odstráni rýchlo, účinne a najlepšie natrvalo. Verte, že ak by taký existoval, problém hyperpigmentácii by zmizol. Problematika pigmentácií je pomerne komplexná, čo sa týka príčin, ale aj spôsobov odstraňovania. Platí jediná 100 % vec a tou je, že fľaky sú spôsobené ultrafialovým žiarením. POZOR!  u predisponovaných osôb aj minimálnou dávkou, a áno aj cez okno auta, či kancelárie. Život nie je spravodlivý, niekto môže tráviť na pláži celý deň, iného v decembri “švihnúť” slniečko spoza mraku cestou do roboty. Tak to je. Preto ak ste už niekedy v živote zaznamenali hyperpigmentáciu, výhodné bude pre Vás denné používanie ultrafialovej /UV/ ochrany a to aj v zime,´´ pokračuje špecialistka.

,,Čo sa týka sér, krémov, tinktúr, klinicky skúšané sú rôzne substancie, napríklad arbutín, kyselina azelaová, kyselina kójová, deriváty rezorcinolu, ako je B-rezorcinol, vitamín C a jeho deriváty, retinol a jeho prírodný brat bakuchiol, alfa, beta hydroxykyseliny, kyselina mliečna …..Ich účinok v kozmetike, v koncentráciách ktoré dostanete vo voľnopredajných krémoch je pomerne nízky, skôr preventívny. V minulosti používany hydrochinón je síce účinný, ale pre potencionálne karcinogénny efekt v Európskej únii zakázaný v kozmetike. Vysoké koncentrácie účinných látok sa používajú v dermatologickej ambulancii formou peelingov,´´ vysvetľuje doktorka Rozborilová.

Podľa jej vyjadrenia  je najúčinnejším spôsobom odstránenia laser (Qswitch, Alexandrit, frakčný ablačný alebo neablačný CO2 laser), alebo kvalitné IPL, kedy žiarenie prechádza cez kožu, ktorú nepoškodzuje. Cieľovou štruktúrou je melanín, ten sa účinkom tepla poškodí a následne je z kože vylúčený. ,,Zákrok je nebolestivý, po zákroku pigmentácia najskôr stmavne a je možné ju prekryť make upom. Zima je najvhodnejšie obdobie na vykonanie zákroku, ktorého účinok bude trvať, ak sa budete dôsledne chrániť pred ultrafialovým žiarením, pretože odstránením hyperpigmentácie neodstraňujeme vašu predispozíciu k jej vytvoreniu. Preto počas slnečného obdobia odporúčam UV ochranu 50 plus a to aj v zime počas slnečných dní,´´ uzatvára renomovaná lekárka.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies